Amenzi usturătoare date de ANPC (Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor). Se comercializează încă produse periculoase pentru sănătatea noastră. Amenzi de peste 1,75 milioane de lei aplicate de comisarii ANPC în urma controalelor care au vizat comercializarea legumelor și fructelor în marile lanțuri de magazine.
În cursul acestei săptămâni, comisarii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) au demarat a doua etapă a campaniei naționale de verificare a modului în care sunt respectate prevederile legale privind protecţia consumatorilor la comercializarea legumelor şi fructelor proaspete în marile lanțuri de magazine de tip hipermarket şi supermarket, depozite şi pieţe en-gros.
În urma controalelor derulate în prima etapă a acestei tematicii naționale a ANPC, care s-a desfășurat în perioada 18.02-28.02.2019, în toate judeţele ţării şi în Municipiul Bucureşti, s-au înregistrat următoarele rezultate:
– Au fost controlaţi 1.124 operatori economici, din care la un număr de 654 (58%) s-au constatat abateri de la prevederile legale în vigoare;
– A fost verificată o cantitate de 623 tone de fructe şi legume proaspete, din care 177 tone ( 28,4 %) nu se încadrau în prevederile legale;
Ca urmare a deficienţelor constatate, comisarii ANPC au dispus următoarele măsuri:
• oprirea definitivă şi retragerea de la comercializare a 7.691 kg fructe şi legume, în valoare de 36.355 lei, ca produse improprii consumului uman;
• oprirea temporară de la comercializare a circa 61 tone fructe şi legume în valoare de 232.679 lei până la remedierea neconformităţilor constatate;
• aplicarea de 920 sancţiuni contravenţionale dintre care 496 avertismente şi 424 amenzi contravenţionale în valoare de 1.750.800 lei pentru încălcarea reglementărilor privind protecţia consumatorilor.
Astăzi, în contextul intensificării importurilor și achizițiilor intracomunitare de legume – fructe, zeci de inspectori din cadrul Direcției Generale a Vămilor și ai Direcției Regionale Vamale București desfășoară o acțiune de verificare în Piața de Gros Pucheni.
Obiectivele acțiunii sunt supravegherea și controlul comercianților în vederea identificării și sancționarii fraudelor vamale și fiscale, verificarea calitații și siguranței legumelor și fructelor comercializate, controlul actelor de proveniență a acestora.
Operațiunea Direcției Generale a Vămilor beneficiază de suportul Direcției Generale Antifraudă Fiscală, Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului și Jandarmeriei Române.
Acțiunile inspectorilor vamali, de verificare și monitorizare a piețelor si a altor spații de desfacere a legumelor și fructelor, vor continua și în perioada următoare.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…