Din cuprinsul articolului
Angajații Caselor de Asigurări de Sănătate vor protesta, marți 14 noiembrie, la sediul Ministerului Sănătății și la cel al Guvernului. Acțiunile pot duce la blocaje în sistemul sanitar, în condițiile în care casele de asigurări de sănătate nu vor face deconturile și trebuie făcute plățile către furnizorii de servicii medicale.
Președintele CNAS, Andrei Baciu, spune însă că un proiect de lege poate soluționa criza din sănătate.
Andrei Baciu pentru RADOR: „Inițierea acestui proiect de lege datează din luna iunie. A fost pus pe ordinea de zi de mai multe ori, din mai multe motive a fost retras. Ceea ce se întâmplă astăzi este un act, de fapt, de dreptate, reparând această nedreptate la care sunt supuși toți profesioniștii din sistemul de sănătate”.
Andrei Baciu a precizat că CNAS a solicitat 4,2 miliarde de lei şi a primit 1,7 miliarde din fondul de rezervă al guvernului, iar aceşti bani vor fi alocaţi, în primul rând, pentru salariile angajaţilor, restul urmând să fie distribuiţi în procente egale pentru domeniile de asistenţă medicală. El susţine că majorarea nu pune presiune pe bugetul de stat.
În privinţa spitalelor, Andrei Baciu a spus că situaţia este destul de serioasă, iar împreună cu Ministerul Sănătăţii va avea loc o discuţie pe această temă.
Potrivit Blocului Naţional Sindical (BNS), marţi, va avea loc o acţiune de pichetare a Ministerului Sănătăţii şi a Guvernului organizată de Federaţia Sindicatelor Caselor de Asigurări de Sănătate, afiliată la BNS.
„Angajaţii din Casele de Asigurări de Sănătate din toată ţară continua protestele şi o parte dintre aceştia vin mâine la Bucureşti pentru a-şi exprima nemulţumirile”, a transmis sursa citată.
Astfel, de la ora 10:30 la 11:30 este programată acţiunea de la Ministerul Sănătăţii, iar de la 12:00 la 13:30 la Guvern”.
Totodată, BNS a anunţat că angajaţii CNAS, membri ai Federaţiei Sindicatelor Caselor de Asigurări de Sănătate, aflaţi în protest generalizat la nivel naţional pe perioadă nedeterminată, sistează plăţile către spitale şi furnizorii de servicii.
Angajaţii CNAS au început, în 2 noiembrie, un protest pe o perioadă nederminată, fiind nemulţumiţi de faptul că salariile lor nu au mai crescut din 2018.
„Aceasta, în ciuda faptului că, în perioada pandemiei de COVID-19, instituţia a funcţionat la capacitate maximă cu toţi salariaţii săi pentru a putea să asigure finanţările necesare tuturor furnizorilor de servicii de sănătate implicaţi.
Deşi proiectul de lege trimis în Parlament viza în mod direct salarizarea lucrătorilor din CNAS, anumiţi miniştri şi parlamentari au intervenit prin amendate pentru alte tipuri de categorii de salariaţi din sectorul de sănătate publică (nu puţini la număr), ce nu erau vizaţi de proiectul legii”, au afirmat reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor Caselor de Asigurări de Sănătate.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…