Din cuprinsul articolului
Consiliul Concurenței a sancționat compania farmaceutică germană Boehringer Ingelheim RCV Gmbh & Co KG cu amendă în valoare de 128.470.123 lei (25,81 milioane euro) pentru abuz de poziție dominantă pe piața românească a medicamentelor destinate tratamentului bronhopneumopatiei cronice obstructive (BPOC).
Conform Ghidului terapeutic aflat în vigoare în acea perioadă și protocolului național, nu toți pacienții afectați de BPOC au ca primă opțiune de tratament un medicament mai complex (dublă terapie), o parte dintre aceștia având ca indicație inițială medicamentul Spiriva și implicit versiunile generice ale acestuia (monoterapia).
Strategie de influenţare a medicilor
În acest fel, compania a intenționat să îngreuneze vânzarea de medicamente generice concurente similare cu Spiriva și să direcționeze veniturile generate de acest produs către noul medicament Spiolto Respimat.
Ambele medicamente sunt decontate în procent de 50% de Casa de Asigurări de Sănătate, diferența fiind plătită de pacienți.
Tactici pentru prescrierea unui tratament mai scump
„Prin această practică de a încuraja prescrierea precoce a unui medicament mai complex și mai scump, compania a obligat unii pacienți să plătească mai mult pentru un medicament care nu le era indicat. În același timp, cu bugetul alocat decontării noului produs, statul ar fi putut deconta medicamentele generice pentru mai mulți pacienți”, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.
Medicamentul inovativ este un medicament nou, care este protejat de brevet când este lansat pe piaţă și, ca urmare, este mai scump. Medicamentul generic conţine aceeaşi substanţă activă și în aceeaşi cantitate ca medicamentul inovativ, dar nu mai este protejat de brevet și are, drept urmare, un preț mai mic.