Ameliorarea poliartritei reumatoide prin dietă. Poliartrita reumatoida poate fi ținută sub control terapeutic, însă prețul este destul de scump. Complianță scăzută la tratament este cea care permite bolii să avanseze și să fie cauza de deformări locale și anchilozei.
Poliartrita reumatoida nu are un tratament specific, pentru că etiologia bolii nu este complet cunoscuta. Schemele de tratament sunt complexe, dar eficienta lor în stoparea progresiei bolii și ameliorarea simptomelor a fost dovedita de-a lungul anilor.
Pe de alta parte, exista și o serie de masuri cu caracter adjuvant, care își propun să potențeze efectele tratamentului de specialitate și să îi consolideze rezultatele în timp. Eficienta lor este încă discutata de către specialiști. De aceea, ne-am propus să analizam importanta acestora, separând mitul de realitate și prezentandu-vă doar faptele cunoscute și dovedite până în prezent.
Cât este de importanta dieta în tratamentul poliartritei reumatoide și care sunt cele mai bune alimente?
Ce trebuie evitat și ce nu ar trebui să lipsească din alimentația zilnica>
Care este părerea specialiștilor și cât de mult încurajează aceștia modificările dietetice?
Potrivit specialiștilor, deocamdată nu exista o anumită dieta strict stabilita care să amelioreze în mod cert simptomele poliartritei reumatoide, însă majoritatea sunt de acord că unele alimente pot influenta pozitiv starea de sănătate a organismului, promovând în special sănătatea articulațiilor și oaselor.
De asemenea, experții recomanda pacienților să elimine din dieta orice aliment care le poate agrava condiția, mai ales daca aceasta relație directa intre consumarea lui și agravarea acuzelor fizice este reala și a fost constatata chiar de către pacient.
Un studiu recent a demonstrat faptul că un procent semnificativ dintre pacienții cu poliartrita reumatoida a observat o ameliorare importantă a intensității simptomelor în urma excluderii din regim a unor alimente catalogate drept „suspecte” de agrava boala.
Pentru realizarea acestei diete, trebuie eliminate din start toate alimentele suspecte, indiferent de natura lor: daca au fost corelate chiar și o singura data cu un atac dureroas sau inflamator, acestea nu ar mai trebui să fie consumate.
Specialiștii au întocmit o lista în funcție de rezultatele studiilor clinice efectuate până în prezent, pentru a ajuta pacienții să se orienteze care produse alimentare în agravarea simptomelor bolii.
Această lista include:
1. Alimentele cu un conținut ridicat de proteine și grăsimi de origine animala. Ele pot fi considerate agenți declanșatori atât cu influenta directa, cât și indirecta. Prin consumul exagerat de grăsimi organismul căștiga inutil în greutate, iar kilogramele în plus afectează cu siguranță rezistenta și sănătatea oaselor și articulațiilor.
2. Alimentele care influențează negativ balanță de calciu a organismului: carnea roșie, alcoolul, cafeaua, glucidele rafinate (zaharul), produsele bogate în oxalați, dar și fructele și legumele de tipul roșiilor, cartofilor, ardeiului iute, prunelor, spanacului, merișoarelor, vinetelor.
3. Alimentele acide, precum citricele, și uneori porumbul sau grauul (inclusiv faina din grau). Pe lista alimentelor recomandate de către specialiști se regăsesc: somonul, sardinele, heringul, fructe precum avocado, bananelr, produselr pe baza de soia, potrivit sfatulmedicului.ro.
Horoscop rune 4-10 noiembrie 2024. Săptămâna următoare promite să fie una intensă pentru toate zodiile,…
Un medic din Singapore trage un semnal de alarmă cu privire la consumul de cartofi…
La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…
Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…
Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…
Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…