Sari la conținut

Ambrozia, coșmarul românilor. Simptomele alergiei pot fi grave

Din cuprinsul articolului

Ambrozia este considerată un alergen extrem de puternic. Răspândirea polenului de ambrozie are loc de la sfârșitul verii și până la începutul toamnei, moment în care apar alergiile.

Planta a pus stăpânire pe multe zone din România și a făcut viața a mii de oameni un adevărat coșmar. În acest context, poliția recomanda populatiei sa distruga ambrozia.

În România, medicii estimează că avem în momentul de faţă cel puţin o jumătate de milion de pacienţi cu alergie la ambrozie. Mulţi se simt atât de rău încât ajung la camera de gardă.

Se observă de la an la an că tot mai multe persoane dezvoltă alergii la ambrozie la o vârstă tot mai mică. În judeţul Gorj, Poliţia Locală Târgu Jiu îi informează pe proprietarii de terenuri infestată cu această buruiană că au obligaţia legală de a lua toate măsurile necesare pentru distrugerea ei.

Poliţia Locală Târgu Jiu informează proprietarii de terenuri infestate cu buruiana Ambrosia că au obligaţia legală de a lua toate măsurile necesare pentru distrugerea acesteia, în scopul prevenirii consecinţelor negative pe care le are asupra sănătăţii populaţiei, potrivit RRA.

Perioada de polenizare este lungă, de la sfârşitul lunii iulie până la sfârşitul lunii octombrie.  Mai-iunie şi începutul lunii iulie, când planta se află în stare vegetativă, fără a elibera polen, reprezintă perioada optimă în care se poate face eradicarea plantei.

De la an la an tot mai multe persoane dezvoltă alergie la ambrozie, iar vârsta de debit a simptomelor este tot mai mică, potrivit autorităţilor.

Combaterea ambroziei este reglementată de lege, iar nerespectarea prevederilor menţionate în actele normative se sancţionează cu amendă.

Medicii trag un semnal de alarmă

Medicii trag un semnal de alarmă în ceea ce privește această plantă putern alergizantă. Pentru zeci de mii de bucureșteni, ambrozia le face viața un calvar. Mai mult decât atât, numărul bolnavilor de astm crește îngrijorător.

Ambrozia este o problemă de sănătate publică. Polenul de ambrozie este puternic alergizant și numărul de pacienți care sunt sensibilizați și au manifestări clinice de alergie la ambrozie este din ce în ce mai mare. Problema afectează persoane care nu au avut alergii și produce un risc de complicații care se pot adăuga altor patologii și pot rezulta boli grave, cum ar fi astmul.”, a spus Poliana Leru, medic alergolog.

Cu patru ani în urmă, autoritățile au decis, prin lege, amendarea proprietarilor care nu-și curăță terenurile de ambrozie. Aceeași lege îi obligă să combată ambrozia și pe administratorii drumurilor, căilor ferate, cursurilor de apă și bazinelor piscicole.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel