Categories: Expertul zilei

„Am tulburări emoționale și mi s-a prescris Xanax și Zoloft. Există riscul ca antidepresivele să dea dependență și să crească riscul de suicid?”

Vă răspunde prof. dr. Ioan Fulga, şeful Catedrei de Farmacologie de la UMF “Carol Davila” din Bucureşti

Stefan, 35: În urma unor tulburări emoţionale care au persitat pentru o perioadă lungă de timp a decis să cer sfatul unui medic. De fapt am mers la doi psihiatri. Primul mi-a pus diagnosticul de tulburare anxioasă şi atacuri de panică şi mi-a prescris Paluxetil şi Mianserin (cate o pilulă pe zi din fiecare). Al doilea mi-a spus că sufăr de tulburare obsesivă cu elemente depresiv-anxioase şi mi-a prescris Xanax (3 pe zi), Zoloft (1 pe zi, seara) si Nitrazepam (1 pe zi, seara). Nu am urmat niciunul dintre tratamente, întrucât mi-e teamă de efectele adverse, mai ales pentru că am impresia că ambele sunt prea dure pentru situaţia mea (am săptămâni întregi în care mă simt bine fără să fi luat vreun medicament). În plus, am citit pe diverse forumuri medicale că medicamentele antidrepresive dau dependenţă, iar efectele adverse pot ajunge până la  tentative de sinucudere. Vă rog să îmi spuneţi ce şanse există ca astfel de lucruri să se întâmple şi în cazul medicamentelor de mai sus. Cât timp ar trebui luate pentru a nu se ajunge la aşa ceva? Şi mai ales, pentru ce tratament ar trebui să optez?

Unele dintre medicamentele recomandate sunt medicamente antidepresive – paroxetina (Paluxetil), mianserina (Mianserin) şi sertralina (Zoloft) – iar altele sunt medicamente antianxioase – nitrazepamul (Nitrazepam) şi alprazolamul (Xanax). Toate medicamentele care au efecte psihofarmacologice, deci inclusiv și cele de mai sus, dacă se utilizează pe perioade lungi de timp, pot determina toxicomanie şi dependenţă, adică o stare în care persoana îşi administrează substanţa fără să aibă nevoie medicală de ea şi în ciuda faptului că este conştientă de riscurile la care se expune.

În ceea ce priveşte depresia, există studii moderne care susţin că în formele uşoare de depresie antidepresivele nu sunt mai eficace decât placebo. În formele severe de depresie antidepresivele sunt real eficace. Riscul de suicid este real în cazul medicamentele antidepresive dar se manifestă numai la bolnavii cu forme severe de depresie trataţi cu antidepresive şi numai în primele săptămâni de la debutul tratamentului.

În fapt, medicamentele antidepresive favorizează punerea în practică a ideilor de suicid pe care le are în minte bolnavul suferind de depresie severă. După ce ideile de suicid dispar din mintea bolnavului prin ameliorarea depresiei ca urmare a tratamentului antidepresiv, dispare şi riscul de suicid. În cazul de faţă probabil că este neapărată nevoie de o mai strânsă legătură cu un medic psihiatru sau cu un psiholog. Dacă este vorba de stări tranzitorii de depresie uşoară probabil că nu este nevoie de nici un fel de tratament medicamentos.

  • Aşteptăm întrebările dumneavoastră la adresa doctor@evz.ro sau telefonic la numărul 021/202.20.44.

 

Recent Posts

Vine gerul puternic în România. ANM a schimbat din nou prognoza! Va ninge peste tot

Previziunile ANM se schimbă constant. Conform celor mai noi date, vremea va suferi schimbări radicale…

20 de minute ago

Care sunt șansele să rămâi însărcinată în apropierea menopauzei

Multe femei asociază menopauza cu incapacitatea de a mai face copii, și este întrucâtva adevărat,…

40 de minute ago

Pacienții cu dizabilități expuși unui risc major de sănătate. Decizie controversată a Comisiei de Sănătate a Camerei Deputaților

Pacienții cu dizabilități din România expuși unui risc major de sănătate, în urma Deciziei controversate…

o oră ago

Cât e pulsul normal în repaus funcție de vârstă

Pulsul normal în repaus este unul dintre cei mai importanți indicatori de sănătate cardiacă, utilizat…

2 ore ago

Testul simplu care poate detecta demența incipientă în doar 5 minute

Un test pentru demență simplu și rapid, care implică desenarea unui ceas analogic, ar putea…

2 ore ago

Poți suferi un AVC dacă faci această greșeală când te speli pe cap, atenționează un medic

Știai că poți face accident vascular cerebral (AVC) când te speli pe cap la coafor?…

3 ore ago

Citeste si: