Din cuprinsul articolului
Am putea trăi 150 de ani! Profesorul Dumitru Constantin Dulcan: „Până la 50 de ani trăim din biologie, dar după 50 de ani trăim prin…”
Oamenii de știință au ajuns la concluzia că omul poate trăi între 120-150 de ani. Mai mulți cercetători din Singapore, în urma unui amplu studiu derulat în Statele Unite ale Americii, Marea Britanie și Rusia, combinând date din analize de sânge și informații despre exercițiile fizice, au identificat o nouă măsură a „vârstei biologice”.
Am putea trăi 150 de ani! Un român a trăit 148 de ani
Avem câteva exemple în istorie despre care putem spune ca au trăit două sau trei vieți. Potrivit profesorului Dumitru Constantin Dulcan, există și un român printre ei.
„Cel mai citat este acest chinez Li Ching-Yuen care a trăit 256 de ani. A avut vreo sută de nepoți şi vreo opt soţii. De unde știm asta? El a fost în armată și a ieșit la pensie pe la 60 de ani, dar din 60 în 60 de ani armata îl tot felicita și îi dădea câte o decorație.
În felul acesta avem o evidență foarte certă a anilor lui. Apoi, avem în Azerbaijan un om care a trăit 168 de ani. Un caz foarte interesant îl avem în România. Un anume Maftei Pop, dintr-o comună vecină cu orașul Cluj, s-a născut în 1804 și a murit în 1952. Deci a totalizat 148 de ani”, a declarat profesorul Dulcan, potrivit Antena 3.
Conform documentelor de la primăria din localitatea în care și-a petrecut ultima parte a vieții, Maftei Pop s-a născut în Valea Loznii, județul Sălaj. A decedat 148 de ani mai târziu, pe 15 martie 1952 în Ciubăncuța, comuna Oșoi. S-a mutat dintr-un sat în altul când a împlinit 85 de ani.
Profesorul Dumitru Constantin Dulcan: „Până la 50 de ani trăim din biologie, dar după 50 de ani trăim prin…”
Au devenit destul de rare cazurile oamenilor care reuşesc să atingă vârsta de 100 de ani. Și, cu toate că genetica joacă un rol extrem de important în ceea ce priveşte longevitatea, există o serie de factori care pot ajuta la creşterea speranţei de viaţă. Totodată, îmbunătăţirea calităţii serviciilor medicale şi a condiţiilor de trai din ultimul secol a condus la o creştere accelerată a acesteia.
Dar în ce constă secretul longevității? Profesorul Dumitru Constantin Dulcan subliniază că dieta ideală pentru o viață lungă este dieta hipocalorică. E nevoie, de asemenea, de activitate fizică, dar și de o gțndire pozitivă.
„Una dintre condiții este dieta hipocalorică, adică o dietă care să nu fie foarte bogată mai ales în grăsimi și dulciuri. Altă condiție este postul. Organele care secretele aceste enzime, cum sunt pancreasul ficatul, bila au nevoie de un repaus.
Apoi activitatea fizică: se recomandă ca cel puțin de trei ori pe săptămână să mergem măcar 5 km pe jos, adică într-un mers puțin mai forțat.
O altă indicație este gândirea pozitivă, adică să gândești într-o manieră a binelui, să nu insulţi, să nu violentezi.
O altă indicație este stresul. Ni se spune că până la 50 de ani trăim din biologie, dar după 50 de ani trăim prin voință”, a explicat profesorul Constantin Dulcan.