Sari la conținut

Am fost diagnosticată greșit cu stres, dar am o afecțiune ignorată – iată care sunt semnele

consultatie
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

O femeie susține că a fost diagnosticată greșit cu stres, deși suferea de o afecțiune rară – acum luptă pentru schimbare.

Când oamenii vorbesc despre anii ’20, parcă viața începe aici. Fie că călătorești prin lume, progresezi în carieră sau cauți „alesul” – poți avea impresia că te bucuri în sfârșit de libertatea de a fi adult.

Dar pentru Karolina Löfqvist, experiența ei nu ar fi putut fi mai departe de acest ideal. Confruntată cu căderea părului, oboseală și fluctuații dramatice de greutate, vârsta de 20 de ani a fost marcată de zile în care se chinuia să se dea jos din pat. Și pentru ce motiv? Habar nu avea.

„Obișnuiam să lucrez pentru un fond de investiții din Londra și, în general, eram foarte fericită, aveam un echilibru bun între viața profesională și cea privată, o mulțime de prieteni în Londra”, a declarat ea pentru The Express într-un interviu exclusiv. „Dar apoi brusc am început să iau în greutate, să pierd părul, am avut [o mulțime] de dificultăți de respirație atunci când am ieșit la o plimbare lungă.

„M-am dus la mai mulți medici care mi-au spus că este probabil legat de stres și să iau o pauză în cariera mea. Și la acea vreme aveam 26 de ani – nu-mi puteam permite să locuiesc în Londra fără să am un salariu. Așadar, nu puteam găsi niciun răspuns la problemele mele.”

Timp de aproape patru ani chinuitori, Karolina a căutat răspunsuri, umblând de la un medic la altul, doar pentru a fi întâmpinată cu ecouri ale aceluiași prognostic disprețuitor.

Karolina a primit opțiunea de a lua antidepresive sau de a reveni la pilula contraceptivă pentru a-și gestiona „stresul”, dar a rămas convinsă că simptomele sale nu erau legate de stres. Ea a continuat: „Cred că una dintre problemele majore este că, atunci când mergi la medic, acesta are la dispoziție 10 sau 15 minute cu tine. Nu au timp să treacă în revistă simptomele pe care le-ai experimentat.

„{…] Deci, cred că într-un fel sistemul este un pic stricat acolo. Și, de asemenea, timpul de așteptare, care este incredibil de lung în acest moment – mai ales în Marea Britanie – mi-a luat o jumătate de an pentru a vedea specialistul potrivit. Chiar și atunci, au avut atât de puțin timp la dispoziție cu mine încât nu au putut înțelege cu adevărat ce se întâmplă.”

În cele din urmă, Karolina a călătorit la Bruxelles pentru a consulta un specialist în hormoni care a diagnosticat-o cu o tiroidă dereglementată destul de comună. Această afecțiune poate afecta atât bărbații, cât și femeile, dar este deosebit de frecventă în rândul femeilor.

Karolina crede că afecțiunea sa a fost exacerbată de anii în care a luat pilula, organismul ei nereușind acum să producă suficient estrogen pentru sine.

Am luat pilula când aveam 16 ani și habar nu aveam

Ea a adăugat: „Am luat pilula când aveam 16 ani și habar nu aveam, nici măcar nu știu dacă hormonii mei erau echilibrați la acea vreme pentru că eram atât de tânără. Este o invenție fabuloasă, este foarte bine că femeile pot controla planificarea familială și toate acestea, dar, pentru mine, nu este soluția la toate problemele hormonale.”

Acum, la 34 de ani, Karolina este nemulțumită că a ratat cea mai mare parte a anilor ’20, dar această experiență a lăsat cu siguranță o impresie de durată asupra ei. Împreună cu Jasmine Tagesson, prietena ei cea mai bună din școală, a creat soluția la care tânjea cândva.

„A existat un fel de mare tristețe în jurul ei, că am irosit trei-patru ani din cea mai bună perioadă și ani din viața mea simțindu-mă foarte bolnavă și deprimată”, a spus ea. „A fost un fel de trezire a faptului că atât de multe femei suferă de probleme legate de hormoni. Acest lucru se poate întâmpla atunci când schimbi pastilele, când încerci să rămâi însărcinată sau când intri în perimenopauză.

„Dar nu există cu adevărat nimeni care să te țină de mână prin aceste fluctuații masive prin care trecem ca femeie. Și pentru mine, asta a fost doar o nebunie, trăind într-o lume în care nu avem aceste informații este doar absurd, deoarece ne afectează atât de mult. Așa că am decis să înființez Hormona”.

Hormona este o aplicație care le permite utilizatorilor să își urmărească hormonii

Utilizată de mii de femei din peste 180 de țări, Hormona este o aplicație care le permite utilizatorilor să își urmărească hormonii și să înțeleagă modul în care aceștia le influențează zilnic starea de spirit și simptomele.

Creată de o echipă de experți în endocrinologie, ginecologie și nutriție, aplicația se bazează, de asemenea, pe inteligența artificială pentru a dezvălui rețete personalizate, previziuni ale simptomelor și activități care să răspundă nevoilor unice ale fiecărui utilizator.

Ei se pregătesc să lanseze un test hormonal de 15 minute pe care îl puteți face și de acasă. Karolina l-a comparat cu un test de flux lateral Covid, dar pentru probe de urină, pe care le puteți scana apoi cu telefonul pentru a obține o analiză instantanee a sănătății.

Karolina a dat asigurări că informațiile private sunt păstrate în siguranță și total anonime, de asemenea, datorită legislației UE privind protecția datelor, iar aceasta este o promisiune indiferent de locul în care utilizați aplicația.

„Ceea ce putem face este să personalizăm oferta sau soluția în funcție de nivelurile tale hormonale, ceea ce este foarte interesant – acest lucru nu există în prezent”, a spus ea. „Testezi aproximativ o dată pe săptămână pentru a-ți da seama exact ce se întâmplă cu hormonii tăi și după trei luni construiești linia de bază în care îți putem da sfaturi despre ce să faci pentru a te simți mai bine.

„Există atât de multe date care lipsesc atunci când vine vorba de sănătatea femeilor în general. Petrecem mult timp cu universitățile, partenerii de cercetare pentru a vedea cum putem îmbunătăți sănătatea femeilor pentru generațiile viitoare.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel