Sari la conținut

Am ajuns fruntașii Europei la sifilis! „Certați” cu prezervativul, românii au intrat pe „harta rușinii”

Sifilisul, o boala cu transmitere sexuala care inca face victime in România:11 cazuri de sifilis la 100.000 de locuitori s-au înregistrat, în 2011, în România, cea mai mare incidență din Europa!

Cristina Lica

Peste un milion de români suferă de o boală căpătată în urma contactului sexual neprotejat. Dacă sifilisul nu mai este chiar o surpriză, curios este că, în ceea ce priveşte alte boli venerice care au atins un nivel îngrijorător în Occident, precum Chlamydia sau gonoreea, România stă foarte bine. Explicaţia specialiştilor: ascundem gunoiul sub preş. Obligați de UE, oficialii din Ministerul Sănătății au lansat, recent, un ordin care prevede alinierea la normele europene de raportare a infecțiilor transmise pe cale sexuală.
Mai „cuminți”, dar mai bolnavi decât libertinii olandezi
Când păreau că încep să se stingă, sifilisul şi gonoreea fac din nou probleme în Europa. Ultimul raport al Centrului European pentru Prevenirea şi Combaterea Bolilor Transmisibile (ECDC), ce conţine date pe anul 2011, nu ne face cinste. România se confruntă cu cea mai mare incidență a sifilisului- 11 cazuri la 100.000 de locuitori- dublu față de media europeană (4.9 cazuri la 100.000 de locuitori). Ţara noastră e urmată în topul ruşinii de Malta (10.8) şi Lituania (8.4). Deşi stăm mai bine ca acum 30 de ani, incidenţa din 2011 a fost cu 30% mai mare faţă de anul precendent.
„Rata mare de sifilis nu este motiv de panică din punct de vedere medical, pentru că boala este perfect tratabilă de peste 70 de ani, însă este un indicator al comportamentului sexual al românilor, care pare să fie unul neglijent. Trebuie lucrat în continuare la acest capitol. Olanda, care deși este o țară foarte libertină, are o rata de BTS foarte mică”, spune medicul dermato-venerolog Cătălin Popescu, de la Spitalul Colentina.  Dacă pentru alte boli oferă protecţie relativă, simpla folosire a prezervativului protejează total împotriva sifilisului. „O altă problemă este şi faptul că românii consideră în mod greşit că sexul oral neprotejat este sigur”, adaugă doctorul.
Risc epidemiologic la marinari
Cea mai afectată categorie a fost cea a tinerilor cu vârste între 20 şi 34 de ani. Nu e de mirare, în condiţiile în care aproape jumătate (40.3%) dintre tinerii din România își încep viața sexuală înainte de majorat, potrivit datelor Institutului Naţional de Sănătate Publică.   Cifrele indică faptul că boala s-a extins cu precădere în județe de la graniță (Galați, Constanța, Arad și Satu-Mare) sau în zone sărace (până la 25 de cazuri la 100.000 de locuitori), precum Bacău, Vaslui, Teleorman. „Se poate asocia şi cu afluxul mai mare de persoane, prezenţa marinarilor etc., însă, ca să ai o idee clară, trebuie să raportezi numărul cazurilor la numărul de locuitori, la facilităţile laboratoarelor, modul de raportare etc”, mai spune dermatologul Cătălin Popescu.
La polul opus, cele mai „curate” județe, cu incidența de 1-6 cazuri la 100.000 de locuitori, sunt Bistrița-Năsăud, Vâlcea, Harghita, Prahova, Giurgiu, Covasna, Ilfov și Caraș-Severin, arată datele INSP.

O boală „tăcută”, cauză principală de infertilitate

Deşi infecţia cu Chlamydia este boala cu transmitere sexuală cu cea mai mare incidenţă în Europa, în România, este aproape inexistentă. Dacă în țările nordice se raportează și 200 de cazuri la 100.000 de locuitori, la noi sunt mai puțin de zece cazuri, cele mai multe în Arad, Iași, Brașov, București și Dolj.
Statistici irelevante
„Cercetările au arătat că, în realitate, frecvenţa BTS este de zece ori mai mare decât datele oficiale. În prezent, nu se mai realizează anchete epidemiologice, invocându-se dreptul la confidenţialitate. În trecut, exista o evidenţă  clară a persoanelor cu sifilis, gonoree etc, fiind boli cu declarare obligatorie. Incidența crescută apare în marile aglomerări urbane sau în județele de la graniță, unde există și prostituție, sau în mediul rural, unde informațiile legate de transmiterea BTS e redusă”, explică şi medicul dermato-venerolog Oana Clătici.

O boală „tăcută”, cauză principală de infertilitate
În cazul Chlamydiei, principala problemă este dificultatea cu care se diagnostichează, care atrage după sine o slabă raportare. „Testele pentru infecţia cu Chlamydia sunt disponibile în puţine centre şi sunt foarte scumpe. În acest caz, confirmarea diagnosticului, e mult mai scumpă decât tratamentul în sine, care e foarte ieftin. Deşi medicii au date indirecte cu privire la boală, nu pot raporta cazul”, spune medicul Cătălin Popescu. Explozia de cazuri din Occident se explică și prin faptul că multe țări de acolo derulează programe de screening în rândul populației tinere. Îngrijorător este că, netratată, boala poate duce la infertilitate. „Aproximativ 20-30% din totalul BTS sunt determinate de Chlamydia şi, adesea, pacienţii sunt purtători, fără manifestări. Aproximativ 60% din cazurile de sterilitate sunt de natură veneriană”, conchide dermatologul Clătici.

 

Rata mare de sifilis nu este motiv de panică din punct de vedere medical, pentru că boala este perfect tratabilă, însă este un indicator al comportamentului sexual al românilor, care pare să fie neglijent.”
Cătălin Popescu, medic dermatolog la Spitalul Colentina din București

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel