Din cuprinsul articolului
Alzheimer este o boală neurodegenerativă cronică. Începe încet și se agravează treptat. Este cauza a 60–70% din cazurile de demență. Cel mai frecvent simptom precoce este dificultatea de a-și aminti evenimentele recente.
În revista de specialitate JAMA Neurology, dr. Michael Greicius și colegii săi au analizat cantități uriașe de date genetice, care au inclus peste 544.000 de oameni, arată UPI.
Aceștia au descoperit că varianta R251G modifică doar un singur aminoacid din gena apolipoproteinei E (APOE), dar această modificare simplă pare să neutralizeze riscul de Alzheimer cauzat în mod normal de APOE4.
Despre această boală a vorbit și Profesorul Vlad Ciurea. Medicul ne spune cum putem identifica din timp problemele neurologice.
„Nu mai putem coordona bine organismul, echilibrul. Haideți să ne uităm în oglindă. Noi cu noi. Nu observați că există anumite zile în care zic: <<Parcă nu sunt eu. Parcă ieri am fost mai rapid în gândire>>. Dacă constați anumite modificări trebuie să ai un repaus”, explică profesorul.
Dr. Michael Greicius arată că, spre deosebire de majoritatea persoanelor cu APOE4, persoanele cu mutația R251G au un risc scăzut de a dezvolta Alzheimer.
„Poate că 1 din 1.000 de oameni care poartă acea genă cu riscul ridicat, de asemenea, aceeași copie a genei, o variantă de protecție care, în esență, asumă riscul ridicat și îl reduce”, a spus Greicius.
„Ideea că există variante suplimentare de APOE care pot atenua riscul de Alzheimer este foarte interesantă”, a declarat Heather Snyder, vicepreședinte al Asociației Alzheimer pentru relații medicale și științifice. „O mai bună înțelegere a acestei biologie este foarte importantă, astfel încât să putem obține informații din aceste noi variante care se pot traduce în posibile ținte pentru terapii”.
Toată lumea poartă o versiune a genei APOE, care ajută în principal la gestionarea utilizării colesterolului în corp, a spus Greicius, conform upi.com.
Ca toate genele din organism, oamenii moștenesc două copii ale APOE de la părinții lor. Cea mai comună versiune a genei, APOE3, nu influențează deloc riscul unei persoane de a face Alzheimer. Un altul numit APOE2 protejează de fapt împotriva Alzheimer. Aproximativ 25% dintre persoanele cu ascendență europeană au o copie a APOE4, potrivit DC News.
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…
Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…