Din cuprinsul articolului
S-a demonstrat că dieta este un factor cheie atunci când vine vorba de îngrijirea creierului și a sănătății sistemului cognitiv al oamenilor.
Această recomandare este mai actuală, întrucât Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a avertizat recent că numărul persoanelor cu demență crește rapid. De altfel, această boală este considerată o epidemie, datorită vitezei cu care au crescut diagnosticele în ultimii ani.
Boala Alzheimer este cea mai comună formă de demență, cu 60 până la 70% din cazuri raportate la nivel global. La fel, această boală, care este progresivă, implică pierderea memoriei, precum și deteriorarea altor funcții cognitive.
Potrivit unui raport, anumiți factori din stilul de viață ar putea întârzia sau preveni o treime din cazurile de demență din întreaga lume.
Printre acestea, a fost inclusă mâncarea, evidențiind faptul că o dietă bogată în legume cu frunze verzi, cereale integrale, pește și carne de pasăre a contribuit la reducerea șanselor de deteriorare cognitivă, rezumă portalul web Business Insider într-un articol.
Un alt studiu axat pe aproape 1.000 de persoane în vârstă a constatat că dietă MIND (Mediterranean – DASH Intervention for Neurodegenerative Delay) pare să reducă riscul de Alzheimer cu 35% la cei care au urmat-o moderat și cu 53% la persoanele care au urmat-o mai intens.
Revista digitală de sănătate Eat This a consultat doctorii Christine Bishara și Amber O’Brien pentru a identifica alimentele care au cel mai mare risc de a declanșa boala Alzheimer.
Cereale cu zahăr și dulciuri industriale:
Potrivit explicației specialiștilor, unul dintre alimentele care contribuie cel mai mult la această patologie sunt cerealele cu zahăr.
Potrivit dr. Bishara, între stomac și creier există o anumită relație care poate duce la dezvoltarea bolii Alzheimer.
„Scăderea diversității intestinale și creșterea inflamației, credem noi, au legături importante cu dezvoltarea demenței Alzheimer”, spune el.
Bishara susține că cerealele cu zahăr, în special cele neecologice, conțin glifosat, un pesticid comun care este pulverizat pe culturile de porumb. „S-a demonstrat că produce o alterare a microbiomului intestinal”, spune expertul.
Bauturi racoritoare dietetice
„Băuturile răcoritoare dietetice cu toți îndulcitorii lor artificiali modifică și ele intestinul și îi reduc diversitatea”, a spus specialista Bishara, explicând în același timp că singura excepție este stevia, care este un îndulcitor natural, dar ea recomandă totuși limitarea acestuia deoarece efectul pe termen lung asupra corpul nu este cunoscut.
Pe de altă parte, după cum a demonstrat știința, consumul excesiv de băuturi dulci crește șansele de a dezvolta diabet de tip 2, care la rândul său crește șansele de Alzheimer.
Carbohidrați în exces
„Oamenii care mănâncă în exces alimente bogate în amidon, cum ar fi pâinea, pastele și orezul, au, de asemenea, un risc crescut de a dezvolta boala Alzheimer”, notează O’Brien.
Cercetările axate pe persoanele în vârstă au descoperit că cei care consumau mai mult de 58% din caloriile zilnice sub formă de carbohidrați au avut aproape de două ori mai multe șanse să sufere de deficiență mentală ușoară și demență.
Dr. O’Brien explică că carbohidrații simpli atunci când sunt procesați își pierd fibrele și alți nutrienți, în timp ce doar amidonul rămâne în ei. O modalitate mai sănătoasă de a consuma aceste alimente este să optezi pentru varianta integrală de pâine, paste și orez.