Alternative naturale la antibiotice. Cum să preveniți și să tratați răceala și gripa fără să apelați la medicamente

Un studiu din 2012 apărut în revista medicală „The Lancet”, plasează România pe primul loc în Europa la consumul de antibiotice. Din cauza unei utilizării excesive şi eronate, în ultimii ani s-a constatat răspândirea accelerată a bacteriilor rezistente la antibiotice, cu riscuri uriaşe pe termen lung. Soluţia alternativă: antibioticele naturale.

1. Ceapa şi usturoiul

Conţin substanţe foarte puternice cu efect antibacterian şi antiviral. Se recomandă de 3-4 ori pe săptămână. „O persoană care consumă ceapă şi usturoi e mult mai protejată împotriva gripei şi răcelii decât cei care nu consumă’’, spune Gabriela Papazian- Urdareanu, medic primar, specialist în fitoterapie.

2. Eucaliptul

Este un antiseptic natural care poate să lupte cu infecţii, bacterii, ciuperci şi virusuri. Cel mai adesea îl găsiţi sub formă de ceai, însă şi sub formă de extract, ulei sau sirop.

3. Extract din frunze de măslin

Conţine oleuropeină, al cărei ingredient activ, acidul eleonlic are proprietăţi puternice antibacteriene şi antivirale.

4. Uleiul de oregano

Un articol din 2001 din Science Daily a confirmat că proprietăţile antibacteriene ale uleiului de oregano sunt mai eficiente decât antibioticele gen penicilină împotriva stafilococilor.

5. Uleiul de cocos

Mary G. Enig, un biochimist cu doctorat în nutriţie, este cea care a descoperit potenţialul uleiului de cocos. Ea spune că organismul nostru foloseşte un ingredientminune din acest ulei – monolaurin – pentru a lupta cu diferite boli şi infectii, virusuri şi bacterii.

6. Mierea

Este un adjuvant excelent în tratamentul afecţiunilor respiratorii. Mierea de manuka, provenită din Australia şi Noua Zeelandă, e cea mai eficientă. Ea poate să ucidă o varietate largă de agenţi patogeni, chiar şi Staphylococcus aureus, care duce la septicemii mortale.

7. Veninul albinelor

Veninul e folosit atât în stare proaspătă, prin înţepături, cât şi sub formă de preparate medicamentoase, având propietăţi antibiotice şi antibacteriene.

8. Condimentele

Scorţişoara, cimbrul, ghimbirul, măghiranul, rozmarinul, ardeiul iute, piperul ajută în răceli. Dacă apar primele simptome de gripă, un tratament de aproximativ o săptămână cu cimbru, poate stopa dezvoltarea bolii. Cimbrul se foloseşte în general în bolile acute pentru că nu poate fi folosit perioade îndelungate”, adaugă expertul în fitoterapie.

9. Echinaceea

Această plantă este folosită de sute de ani în lupta cu bacteriile şi virusurile, ajutând în acelaşi timp sistemul imunitar. Cea mai eficientă parte a plantei este rădăcina, din ea se extrag siropuri şi uleiuri. Florile şi seminţele sunt cel mai des folosite pentru ceaiuri.

Recent Posts

Medic, despre importanța VITAMINEI D în organism: Ne protejează de cancer, diabet și depresie

Medic, despre importanța VITAMINEI D în organism! În ultimii ani, auzim și citim din ce în…

26 de minute ago

Performerii din sănătate prezentați de Revista Capital

Sănătatea este un fundament al vieții noastre, un fir invizibil care leagă trupul, mintea și…

26 de minute ago

Institutul Național de Sănătate Publică, omagiat la Gala Capital. Ce premiu a obținut

Institutul Național de Sănătate Publică, omagiat la Gala Performeri din Sănătate 2024. Premiile Speciale au…

37 de minute ago

Nu mai arunca cojile de măr! Ajută cel mai solicitat mușchi din corp

Nu mai arunca cojile de măr! Un ingredient natural găsit în coaja de mar (acid…

57 de minute ago

Nu puneți recipiente de plastic în cuptorul cu microunde: Te poți îmbolnăvi grav

Cancerul de sân afectează una din opt femei și, deși decesele au scăzut datorită unui…

o oră ago

Capital Top 100 Performeri din Sănătate. Psihologul Sînziana Burcea, despre metoda MIFNE: Este o noutate pentru întreg GLOBUL

Capital Top 100 Performeri din Sănătate. Psihologul Sînziana Burcea, despre metoda MIFNE: Este o noutate…

2 ore ago

Citeste si: