Sari la conținut

Alprazolam 1mg, 20 compr LBM

sursa foto: indiatvnews.com

Cititi cu atentie si in intregime acest prospect inainte de a incepe sa utilizati acest medicament deoarece contine informatii importante pentru dumneavoastra.

– Pastrati acest prospect. S-ar putea sa fie necesar sa-l recititi.

– Daca aveti orice intrebari suplimentare, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

– Acest medicament a fost prescris numai pentru dumneavoastra. Nu trebuie sa-l dati altor persoane. Le poate face rau, chiar daca au aceleasi semne de boala ca dumneavoastra.

– Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Acestea includ orice posibile reactii adverse nementionate in acest prospect.

 

Ce gasiti in acest prospect:

 

1.              Ce este Alprazolam Atb si pentru ce se utilizeaza

2.              Ce trebuie sa stiti inainte sa utilizati Alprazolam Atb

3.              Cum sa utilizati Alprazolam Atb

4.              Reactii adverse posibile

5.              Cum se pastreaza Alprazolam Atb

6.              Continutul ambalajului si alte informatii

 

1.              Ce este Alprazolam Atb si pentru ce se utilizeaza

Alprazolam Atb contine ca substanta activa alprazolam, care face parte dintr-un grup de medicamente denumit benzodiazepine. Benzodiazepinele afecteaza activitatea chimica de la nivelul creierului astfel incat induc starea de somn si scad senzatia de anxietate si griji.

Alprazolam Atb este utilizat pentru tratamentul anxietatii moderate si severe, a starilor de anxietate asociate cu depresie si a tulburarilor de panica, pentru prevenire si tratament in delirium tremens (afectiune care apare la pacientii alcoolici) si in sindromul de abstinenta la alcoolici.

Alprazolam Atb trebui utilizat pentru o perioada scurta de timp in tratamentul starilor de anxietate. In general, durata totala de tratament nu trebuie sa depaseasca 12 saptamani, inclusiv perioada de scadere treptata a dozelor.

 

2.              Ce trebuie sa stiti inainte sa utilizati Alprazolam Atb

 

Nu utilizati Alprazolam Atb:

–  daca sunteti alergic la alprazolam, la benzodiazepine, sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la punctul 6);

–   daca aveti insuficienta respiratorie severa (aveti probleme severe cu respiratia)

–   daca suferiti de sindromul de apnee in somn (afectiune in care respiratia devine neregulata sau chiar se opreste pentru perioade scurte, in timpul somnului)

–   daca aveti afectare severa a ficatului (risc de encefalopatie),

–   daca suferiti de miastenia gravis (afectiune in care muschii sunt obositi si slabiti)

 

Atentionari si precautii

Inainte sa utilizati Alprazolam Atb, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului:

–   daca suferiti de boli de ficat sau rinichi,

–   daca ati suferit de alcoolism sau dependenta de droguri, sau va este dificil sa va opriti din a consuma droguri, alcool sau utilizati in mod necontrolat prea multe medicamente,

–   daca suferiti de depresie sau ati manifestat tendinte de sinucidere, suferiti de manie, boala bipolara sau alte tulburari psihice (cu exceptia anxietatii sau tulburarilor de panica),

–   daca suferiti de glaucom cu unghi ingust (presiune crescuta la nivelul ochilor),

–   daca suferiti de astm bronsic, bronsita, emfizem pulmonar sau alte boli respiratorii.

 

Alprazolamul poate determina obisnuinta. Puteti deveni dependent fizic si psihic de medicament. Nu luati mai multe comprimate decat vi s-au prescris si nici nu prelungiti durata tratamentului mai mult decat v-a recomandat medicul.

La anumiti pacienti, indeosebi la varstnici, administrarea benzodiazepinelor poate sa provoace reactii paradoxale: neliniste, agitatie, iritabilitate, agresivitate, delir, furie, cosmaruri, halucinatii, fenomene psihotice, comportament inadecvat si alte tulburari de comportament. Daca observati acest lucru, intrerupeti administrarea de Alprazolam Atb.

 

Copii si adolescenti

Alprazolam nu este recomandat pentru copii si adolescenti cu varsta  mai mica de 18 ani.

Daca va aflati in oricare din situatiile mai sus mentionate, medicul dumneavoastra va stabili doza de

Alprazolam Atb individual si veti necesita o supraveghere medicala atenta in timpul tratamentului.

Alprazolam Atb impreuna cu alte medicamente

Spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati, ati luat recent sau s-ar putea sa luati orice alte medicamente.

 

Spuneti medicului dumneavoastra daca utilizati oricare dintre urmatoarele medicamente:

–  orice alte medicamente utilizate pentru tratamentul anxietatii sau depresiei sau medicamente care va ajuta sa dormiti (de exemplu nefazodona, fluvoxamina, fluoxetine),

–  medicamente antipsihotice pentru tratamentul unor boli psihice precum schizofrenia

–  analgezice de tip morfinic (utilizate pentru ameliorarea durerii moderat-severe),

–  anticonvulsivante (utilizate in tratamentul epilepsiei),

–  antihistaminice cu efect sedativ (utilizate in tratamentul alergiilor),

–  antifungice pentru tratamentul infectiilor cu ciuperci precum ketoconazol

–  cimetidina (utilizata pentru tratamentul ulcerului gastric)

–  propoxifen (utilizat pentru ameliorarea durerii),

–  contraceptive orale,

–  diltiazem (folosit pentru tratamentul anumitor boli de inima sau tensiune arteriala crescuta),

–  antibiotice macrolide, cum sunt eritromicina sau troleandomicina (folosite pentru tratamentul anumitor infectii bacteriene),

–  ritonavir sau alte medicamente similare (folosite pentru tratamentul infectiilor cu HIV).

 

Alprazolam Atb impreuna cu alimente, bauturi si alcool

Evitati consumul de grapefruit sau de suc de grapefruit in timpul tratamentului cu Alprazolam Atb. Sucul de grapefruit poate determina cresterea concentratiei medicamentului in organismul dumneavoastra. Alprazolamul intensifica efectul alcoolului. Nu consumati bauturi alcoolice in timpul tratamentului cu Alprazolam Atb.

 

Sarcina, alaptarea si fertilitatea

Daca sunteti gravida sau alaptati, credeti ca ati putea fi gravida sau intentionati sa ramaneti gravida, adresati-va medicului sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua acest medicament.

Alprazolam Atb nu este recomandat in timpul sarcinii. Daca ramaneti gravida in timpul tratamentului cu

Alprazolam Atb, anuntati imediat medicul dumneavoastra.

Alprazolamul se excreta in laptele matern. Nu alaptati in timpul tratamentului cu acest medicament. Daca acest medicament este esential pentru sanatatea dumneavoastra, medicul va poate recomanda intreruperea alaptarii pe perioada tratamentului.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Alprazolam Atb poate produce somnolenta si ameteli. Daca observati aparitia somnolentei sau ametelilor, nu conduceti vehicule si nu folositi utilaje.

 

Alprazolam Atb contine lactoza monohidrat

Daca medicul dumneavoastra v-a atentionat ca aveti intoleranta la unele categorii de glucide, va rugam sa-l intrebati inainte de a lua acest medicament.

 

3.              Cum sa utilizati Alprazolam Atb

 

Utilizati intotdeauna acest medicament exact asa cum v-a spus medicul sau farmacistul. Discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.

Tratamentul trebuie individualizat in functie de afectiune si de raspunsul terapeutic. Tratamentul trebuie inceput cu cea mai mica doza eficace, iar doza maxima recomandata nu trebuie depasita. La pacientii care necesita doze mari, acestea trebuie crescute cu atentie, pentru a evita aparitia reactiilor adverse. Cand sunt necesare doze mai mari, trebuie crescuta mai intai doza administrata seara.

In general, pacientii care nu au primit anterior medicatie psihotropa vor necesita doze mai mici decat cei aflati in tratament sau cei cu antecedente de alcoolism cronic. In principiu, se recomanda administrarea dozei minime eficace pentru a evita sedarea excesiva sau ataxia. Acest aspect este important, in mod special la persoanele varstnice sau debilitate.

Se recomanda inceperea tratamentului cu doze de 0,25 mg alprazolam, administrate oral de 3 ori pe zi. Doza se creste progresiv in functie de raspunsul terapeutic, fara a depasi 4 mg alprazolam pe zi.

 

Adulti:

Stari de anxietate :

Tratamentul se incepe cu doze intre 0,25 – 0,5 mg alprazolam, administrate oral de 3 ori pe zi. Doza poate fi crescuta la intervale de 3-4 zile pana la atingerea efectului maxim, fara a depasi doza de 4 mg alprazolam pe zi, divizata in mai multe prize. Riscul de dependenta creste odata cu doza si cu durata tratamentului. Tulburari de panica: Pentru obtinerea unui raspuns terapeutic favorabil, pot fi necesare doze mai mari de 4 mg alprazolam pe zi. La acesti pacienti se recomanda control periodic, datorita riscului crescut de reactii adverse. Se incepe cu doze de 0,5 mg alprazolam de 3 ori pe zi sau 0,5-1 mg alprazolam seara la culcare. Doza se ajusteaza in functie de raspunsul pacientului, iar cresterile nu trebuie sa depaseasca 1 mg la 3-4 zile.

 

Varstnici, pacienti cu afectiuni ale ficatului sau rinichilor

Se recomanda doze mai mici decat cele uzuale. Doza de inceput este de 0,25 mg alprazolam, administrata oral de 2-3 ori pe zi. La nevoie, doza poate fi crescuta treptat, daca nu apar reactii adverse. Pacientii varstnici sunt mult mai sensibili la efectele benzodiazepinelor.

 

Utilizarea la copii

Alprazolam Atb nu este recomandat la copii sau adolescenti cu varsta sub 18 ani.

 

Urmati tratamentul cu Alprazolam Atb pe toata durata indicata de medic. Tratamentul in starile de anxietate trebuie sa fie cat mai scurt posibil. In general, durata totala a tratamentului nu trebuie sa depaseasca 8–12 saptamani, incluzand si perioada de scadere progresiva a dozei. In anumite cazuri este necesara prelungirea tratamentului, dar decizia trebuie luata numai dupa reevaluarea starii dumneavoastra de catre medicul specialist.

Daca utilizati mai mult Alprazolam Atb decat trebuie

Administrarea oricarui medicament in exces poate avea serioase consecinte. Daca suspectati supradozajul, anuntati de urgenta medicul. Simptomele supradozajului sunt: somnolenta, ameteli, stare de confuzie, rarirea batailor inimii, respiratie dificila, tulburari de mers si de vorbire si stare de inconstienta. Daca apar astfel de simptome, adresati-va imediat medicului dumneavoastra, sau departamentului de primire urgente. Luati cu dumneavoastra si prospectul sau eventualele comprimate ramase.

Se vor initia masuri suportive generale, precum si lavaj gastric imediat.

Daca uitati sa utilizati Alprazolam Atb

Daca ati uitat sa luati o doza, luati medicamentul imediat ce va amintiti. Totusi, daca este timpul pentru urmatoarea doza, luati-o doar pe aceasta.

Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.

 

Daca incetati sa utilizati Alprazolam Atb

Luati Alprazolam Atb pe toata durata recomandata de medic. Nu opriti tratamentul si nu scadeti doza fara a intreba mai intai medicul. Daca tratamentul este brusc intrerupt sau daca dozele sunt scazute prea brusc, pot aparea modificari de comportament, insomnie, crampe, varsaturi, transpiratii, tremuraturi, convulsii sau crize epileptice.

Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

 

4.              Reactii adverse posibile

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.

Daca prezentati urmatoarele simptome trebuie sa va adresati imediat medicului dumneavoastra deoarece tratamentul trebuie intrerupt. Medicul dumneavoastra va va sfatui cum trebuie sa intrerupeti tratamentul cu alprazolam:

– In mod ocazional, alprazolam poate determina efecte adverse severe psihiatrice sau comportamentale, de exemplu agitatie, neliniste, agresivitate, iritabilitate, furie violenta, convingeri false, cosmaruri, halucinatii sau alte comportamente neadecvate

– Dificultate la respiratie sau inghitire, respiratie suieratoare, umflarea pleoapelor, fetei sau limbii, eruptie pe piele sau mancarime (in special, atunci cand afecteaza tot corpul).

 

Spuneti medicului dumneavoastra daca prezentati oricare dintre urmatoarele simptome, deoarece doza de alprazolam trebuie modificata:

– amnezie (pierdere de memorie)

– icter (ingalbenirea pielii si a albului ochilor).

 

Dependenta si simptome de intrerupere

–  este posibil sa deveniti dependent de medicamente precum Alprazolam Atb in timp ce le utilizati astfel incat creste riscul sa prezentati simptome de intrerupere atunci cand tratamentul se opreste

–  simptome de intrerupere pot sa apara mai ales daca: opriti tratamentul brusc, ati utilizat doze mari, ati utilizat acest medicament timp indelungat sau ati fost dependent de droguri sau alcool.

Aceste simptome pot fi: durere de cap, durere in muschi, stare de anxietate extrema, tensiune, neliniste, confuzie, modificari de dispozitie, dificultate in a adormi sau iritabilitate. In cazuri mai severe pot sa apara: greata, varsaturi, transpiratii, crampe abdominale, crampe musculare, sentiment de detasare fasa de realitate,

sensibilitate excesiva la sunete, lumina sau contact fizic, amorteala si senzatie de intepaturi la nivelul mainilor si picioarelor, halucinatii (aveti impresia ca vedeti sau auziti lucruri care nu exista), tremur sau convulsii.

 

Alte reactii adverse raportate au fost:

Reactii adverse foarte frecvente (care afecteaza mai mult de 1 din 10 persoane)

–  somnolenta, sedare

 

Reactii adverse frecvente (care afecteaza pana la 1 din 10 persoane)

–  scaderea poftei de mancare

–  confuzie sau dezorientare

–  scaderea apetitului sexual

–  miscari necoordonate

–  tulburari cu echilibrul

–  tulburari de coordonare

–  tulburari de memorie sau de atentie

–  letargie

–  ameteala

–  stare de somnolenta excesiva

–  durere de cap

–  vedere incetosata

–  constipatie, uscaciunea gurii, greata

–  oboseala

–  iritabilitate

 

Reactii adverse mai putin frecvente (care afecteaza pana la 1 din 100 de persoane)

–  nervozitate, agitatie, stare de anxietate

–  insomnie

–  tremuraturi

–  Tulburari de menstruatie

–  productie in exces a unui hormon numit prolactina (hormonul care stimuleaza productia de lapte)

–  spasme musculare sau slabiciune musculara

–  modificarea greutatii corporale

–  tulburari legate de libidou (apetitul sexual) care va fac sa va comportati in mod ciudat

–  hlucinatii (aveti impresia ca vedeti sau auziti lucruri care nu exista)

–  ostilitate sau stare de suparare

–  ganduri anormale

–  hiperreactivitate fizica si psihica

–  afectarea functiei ficatului, inflamatia ficatului (hepatita)

–  eruptii pe piele

–  probleme la urinat (incontinenta, retentie urinara)

–  cresterea presiunii la nivelul ochilor care va poate afecta vederea

 

Reactii adverse cu frecventa necunoscuta (frecventa nu poate fi estimata din datele disponibile):

–  tulburari la nivelul sistemului nervos vegetativ (simptome includ cresterea batailor inimii si tensiune arteriala instabila)

–  reactii alergice severe care provoaca umflarea fetei sau gatului

–  umflarea gleznelor, picioarelor sau mainilor.

 

Raportarea reactiilor adverse

Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Acestea

includ orice reactii adverse nementionate in acest prospect. De asemenea, puteti raporta reactiile adverse direct prin intermediul sistemului national de raportare, ale carui detalii sunt publicate pe web-site-ul

Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale  http://www.anm.ro/. Raportand reactiile adverse, puteti contribui la furnizarea de informatii suplimentare privind siguranta acestui medicament.

 

5.              Cum se pastreaza Alprazolam Atb

Nu lasati acest medicament la vederea si indemana copiilor.

Nu utilizati acest medicament dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj, dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.

A se pastra la temperaturi sub 25ºC, in ambalajul original.

Nu utilizati acest medicament daca observati semne vizibile de deteriorare.

Nu aruncati niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa aruncati medicamentele pe care nu le mai folositi. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

 

 

 

6.              Continutul ambalajului si alte informatii

 

Ce contine Alprazolam Atb

–                 Substanta activa este alprazolam.

Alprazolam Atb 0,25 mg: Un comprimat contine alprazolam 0,25 mg. Alprazolam Atb 0,5 mg: Un comprimat contine alprazolam 0,5 mg. Alprazolam Atb 1 mg: Un comprimat contine alprazolam 1 mg.

–                 Celelalte componente sunt: lactoza monohidrat 85% cu amidon de porumb 15%, amidonglicolat de

sodiu, laurilsulfat de sodiu, stearat de magneziu.

 

Cum arata Alprazolam Atb si continutul ambalajului

Alprazolam Atb 0,25 mg

Comprimate neacoperite, de culoare alba, rotunde, plate, cu aspect uniform, structura compacta si omogena, cu margini intacte.

 

Cutie cu 1 blister din PVC/Al a 10 comprimate

Cutie cu 2 blistere din PVC/Al a cate 10 comprimate

Cutie cu 3 blistere din PVC/Al a cate 10 comprimate

 

Alprazolam Atb 0,5 mg

Comprimate neacoperite, de culoare alba, rotunde, plate, cu aspect uniform, structura compacta si omogena, cu margini intacte, marcate cu o linie de rupere pe o fata. Comprimatul poate fi divizat in doze egale.

 

Cutie cu 1 blister din PVC/Al a 10 comprimate

Cutie cu 2 blistere din PVC/Al a cate 10 comprimate

Cutie cu 3 blistere din PVC/Al a cate 10 comprimate

 

Alprazolam Atb 1 mg

Comprimate neacoperite de culoare alba, rotunde, plate, cu aspect uniform, structura compacta si omogena,

cu margini intacte, marcate cu o linie de rupere pe o fata. Comprimatul poate fi divizat in doze egale.

 

Cutie cu 1 blister din PVC/Al a  10 comprimate

Cutie cu 2 blistere din PVC/Al a cate 10 comprimate

Cutie 3 blistere din PVC/Al a cate 10 comprimate

 

Este posibil ca nu toate marimile de ambalaj sa fie comercializate.

 

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata si fabricantul

Antibiotice S.A.

Str. Valea Lupului nr. 1,  707410 Iasi,Romania

Acest prospect a fost revizuit in Iulie 2013.

Pentru orice informatii referitoare la acest medicament, va rugam sa contactati reprezentanta locala a detinatorului autorizatiei de punere pe piata:

Antibiotice S.A.

Str. Valea Lupului nr. 1, 707410 Iasi, Romania

Irina Lungu

Storyteller. Redactor medical. Traducător. Lucrez cu cuvintele de când mă știu, ador magia lor. Iubesc traducerile, iar domeniul medical m-a cucerit iremediabil. Vreau să transmit publicului informații relevante, de calitate, care să îi ajute în viața de zi cu zi și în problemele cotidiene cu care se confruntă zilnic. Un om informat va fi un om mai sigur pe sine. La rândul meu, mă ghidez după principiul ”Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume. Toți vor să îi schimbe pe ceilalți, dar uită că schimbarea începe din ei înșiși.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel