Din cuprinsul articolului
„Alopecia este înfricoșătoare”! Cum combateți căderea părului? „Fenomenul, la femei, poate apărea încă de la pubertate și poate continua după sarcină. Dar mai ales odată cu sosirea menopauzei se manifestă mai frecvent”. Profesorul Gabriella Fabbrocini, director al UOC de Dermatologie Clinică de la Universitatea Federico II, explică cum poate fi tratată calviția la femei.
Nu numai bărbații se confruntă cu această problemă. Alopecia, adică căderea progresivă a părului, este acum răspândită și în rândul femeilor și reprezintă un fenomen în creștere.
Aproximativ 4 milioane de femei italiene trăiesc cu această problemă, adică aproximativ 13% din populația feminină.
Este vorba, în principal, de alopecia androgenetică. Care este mai frecvent întâlnită la bărbați: 39% din populația masculină suferă de ea în general, iar până la vârsta de 50 de ani afectează cel puțin jumătate dintre bărbați și 30% dintre femei.
La femei, în special, căderea părului are repercusiuni psihologice mult mai grave, legate de percepția unei daune considerabile asupra imaginii proprii. Fenomenul, la femei, se manifestă în diferite etape ale vieții. Și poate avea un posibil debut încă de la pubertate și după sarcină. Dar mai ales odată cu instalarea menopauzei se manifestă mai frecvent.
Apariția alopeciei se datorează, în principal, hipersensibilității și echilibrului hormonal, în special modificărilor nivelurilor de estrogeni și androgeni.
Acesta este motivul pentru care chelia feminină apare în principal în timpul menopauzei, o perioadă în care nivelul de estrogen scade, dar poate apărea și în timpul altor faze de schimbări hormonale, cum ar fi adolescența, sarcina și după naștere.
„Alopecia poate fi înfricoșătoare, mai ales pentru o femeie”, explică profesorul Gabriella Fabbrocini, „și poate avea, de asemenea, repercusiuni psihologice importante. Dar nu duce neapărat la o cădere dezastruoasă a părului. La femei poate fi tratată și contracarată cu terapie contraceptivă.
Apoi, există mai multe tehnici inovatoare care pot stimula părul pentru a însoți terapiile sistemice. Cum ar fi Sângele bogat în trombocite, obținut prin centrifugarea unei cantități limitate de sânge prelevat direct de la pacient și inoculat direct pe scalp pentru a susține regenerarea foliculului pilosebaceu și regenerarea părului”.
O altă formă de alopecie, Apolecia areata
O altă formă de alopecie, de asemenea invalidantă, este Alopecia areata, care implică căderea părului „peticit”, cu pete unice sau multiple.
Este foarte frecventă la vârsta pediatrică, dar poate afecta și adulții și este un proces autoimun. „Pentru Alopecia areata”, continuă profesorul Fabbrocini, „există multe terapii, dar acestea nu sunt în întregime eficiente.
Există multe speranțe în ceea ce privește o nouă categorie de medicamente, inhibitorii JAK, care reprezintă o terapie care vizează, în sfârșit, întreruperea răspunsului imunitar anormal care provoacă căderea părului în alopecia areata.
Într-adevăr, acestea blochează acțiunea anumitor molecule mici care au fost identificate ca fiind cauza răspunsului autoimun în alopecia areata.
În acest moment, în Italia, niciun inhibitor JAK nu a fost încă aprobat de autoritățile de reglementare, în timp ce în America, în urmă cu câteva luni, au fost aprobate oficial medicamentele cu baricitinib, a căror eficacitate ar trebui să fie recunoscută și în țara noastră”.
Când Alopecia este Traumatică sau Alopecia de Tracțiune
În cazul femeilor, căderea părului poate apărea și din cauza altor factori, care nu depind de o predispoziție genetică sau de cauze hormonale.
Un exemplu în acest sens este așa-numita alopecie traumatică sau de tracțiune, în cazul în care căderea părului poate fi cauzată de obiceiul de a pieptăna sau de a trata părul într-un mod excesiv de traumatizant, de exemplu, cu împletituri foarte strânse sau de utilizarea excesivă a aparatelor de îndreptat sau a tratamentelor cu temperaturi ridicate care deteriorează firul de păr.
Chimioterapie
O altă formă este alopecia de chimioterapie, adică pierderea părului din cauza terapiilor antineoplazice, care poate contribui serios la suferința psihologică a pacienților.
Alopecia da chemioterapici va fi în centrul conferinței „Noi per Voi” (Noi pentru voi), un eveniment promovat de grupul de lucru EADV „Dermatologia pentru pacienții cu cancer”, programat la Matera pe 14 și 15 octombrie.
„Alopecia datorată tratamentelor de chimioterapie”, conchide profesorul Fabbrocini, „poate reprezenta o dificultate suplimentară pentru pacienți. Din fericire, în majoritatea cazurilor, este doar tranzitorie și există diverse terapii pentru a accelera regenerarea părului, potrivit Tuday.
Faza lunii pe 5 noiembrie 2024. Sfaturi importante: Pe 5 noiembrie 2024, Luna crește, a…
Regula de aur a dietelor de slăbit. Un medic endocrinolog ne spune cât de mult…
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…