Din cuprinsul articolului
Potrivit unei modificări de lege, începând cu data de 1 iunie 2022, cuantumul alocației de hrană pentru bolnavii din spitale va suferi modificări. În acest moment, valoarea totală a meselor zilnice a unui pacient este de 11 lei.
Legea 133/2022 introduce noțiunea de alocație de hrană în Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii și stabilește că valoarea acesteia va fi indexată anual cu rata inflației. Valoarea alocaţiei de hrană din spitale nu va putea fi mai mică de 22 lei/zi de spitalizare, potrivit acestei legi.
În primă fază, a fost propusă suma de 40 de lei/zi de spitalizare.
Cheltuielile aferente alocaţiei de hrană în unităţile sanitare publice se vor asigura prin transferuri de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătăţii către bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.
Alocația de 22 de lei va putea fi majoratî în cazul în care spitalul poate obține alte surse de finanțare decât contractele încheiate cu casele de asigurări de sănătate și de la bugetul de stat, pe baza deciziei consiliului de administrație a spitalului.
„Autorităţile publice locale pot participa la finanţarea unor cheltuieli de administrare şi funcţionare, respectiv cheltuieli de personal, stabilite în condiţiile legii, bunuri şi servicii, investiţii, reparaţii capitale, consolidare, extindere şi modernizare, dotări cu echipamente medicale ale unităţilor sanitare cu paturi transferate, suplimentare alocaţie de hrană, în limita creditelor bugetare aprobate cu această destinaţie în bugetele locale”, mai prevede legea promulgată.
În luna martie, Beatrice Mahler, medic pneumolog și managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București, atragea atenția public că norma de hrană din spitale este de doar 11 lei pe zi, din care se asigură 3 mese, meniul în aceste condiții fiind „repetitiv, sărac în vitamine, iar desertul foarte rar”.
„În România, în spitalul public, pacientul nu are din ce să aleagă meniul, acesta este simplu (11 lei / 3 mese), repetitiv, sărac în vitamine, iar desertul este un răsfăț de care are parte uneori, foarte rar, pacientul cu tuberculoză”, era semnalul de alarmă tras de Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta”.
Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…
În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…
Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…
Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…
Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…
Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…