Sunt sănătoase, dar dacă sunt consumate în exces devin toxice. Asta spun experții despre ouă și pește.
De ani de zile, autorităţile de Sănătate Publică au atenţionat asupra faptului că femeile gravide şi copiii trebuie să încerce limitarea consumului de peşte pentru a evita expunerea la potenţiale cantităţi de mercur care le-ar putea face rău.
În 2009, două agenţii care se ocupă de protecţia consumatorilor din SUA au început adevărate campanii pentru a încuraja lumea să mănânce mai mult peşte. Un raport al Universităţii Harvard, bazat pe o analiză a literaturii de specialitate, arăta că este mai degrabă recomandat consumul de peşte decât evitarea lui. Două porţii de peşte pe săptămână sunt asociate cu scăderea semnificativă a riscului bolilor de inimă. Specialiştii susţin că riscul pe care l-ar reprezenta mercurul sau alte impurităţi pe care le conţine peştele sau fuctele de mare e scăzut sau mai mic în comparaţie cu beneficiile aduse sănătăţii. „Peştele oceanic conţine mercur, unele tipuri mai mult (rechin, peşte spadă). Acestea trebuie să se consume de maximum două-trei ori pe săptămână. Mai puţin mercur au tonul şi somonul. Femeile gravide să evite speciile de peşte care conţin mercur pentru că fătul se poate naşte cu tulburări neurologice”, spune nutriţionistul Corina Zugravu. Consumul pe termen lung şi în cantităţi mari cauzează intoxicaţiile cu mercur. Mercurul se acumulează în organism şi este neurotoxic (afectează cerebelul).
STUDIU Mănânci zilnic ouă, mori mai repede!
Ouăle sunt de bază în alimentaţia oricărui om. Cu toate astea, un studiu american recent arată că în rândul celor care mănâncă mai mult de un ou pe zi, rata de deces e mai mare. Pe de altă parte, un alt studiu publicat în The American Journal of Clinical Nutrition arată că nu există dovezi care să ateste vreo legătură între acest aliment şi oamenii care fac infarct sau accidente cerebrale. „Tinerii, gravidele, persoanele foarte active ar trebui să consume 5-6 ouă pe săptămână pentru că sunt foarte nutritive. Conţin proteine, fier şi vitamina D. Sedentarii, bătrânii trebuie să se limiteze la două-patru ouă pe săptămână”, spune medicul Corina Zugravu.
De data aceasta, meteorologii ANM au avut dreptate și, efectiv, de miercuri seara condițiile meteorologice…
Astrologii nu au vești bune pentru noi, cel puțin în ceea ce privește următoarele zece…
Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…
Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…
Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…
Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…