Din cuprinsul articolului
La fel ca și fructele, legumele sunt o parte importantă a unei diete sănătoase. Sunt alimente care nu ar trebui să lipsească, deoarece furnizează nutrienți cheie pentru organism, cum ar fi vitamine, minerale, fibre și apă. Consumul lor regulat ajută la prevenirea diferitelor boli netransmisibile, cum ar fi diabetul, cancerul și hipertensiunea arterială.
Una dintre legumele importante este conopida. Este o legumă din familia cruciferelor, bogată în proteine, potasiu, acid folic și vitamina C. Are un conținut ridicat de apă. Componenta sa principală este apa, ceea ce o face un aliment cu un consum redus de energie, potrivit Fundației Spaniole de Nutriție (FEN). În ceea ce privește vitaminele, prezența vitaminei C contribuie la protecția celulelor împotriva daunelor oxidative și îmbunătățește absorbția fierului.
„Folații contribuie la formarea normală a celulelor sanguine și la funcționarea sistemului imunitar”, precizează sursa citată. În mod similar, potrivit site-ului spaniol Consalud, minerale precum potasiul contribuie la funcționarea normală a sistemului nervos și a mușchilor, precum și la menținerea unei tensiuni arteriale normale.
Toți acești compuși atribuie conopidei o serie de proprietăți antioxidante, antiinflamatoare, sățioase, circulatorii, hipolipemiante, laxative, relaxante, anticancerigene, antidiabetice, de întinerire, imunitare și antibacteriene, potrivit portalului de sănătate și wellness Tua Saúde.
Pentru că este săracă în calorii, conopida este o alternativă bună pentru cei care vor să își mențină o greutate sănătoasă sau să piardă câteva kilograme în plus, arată site-ul de lifestyle unCOMO. În plus, este o legumă cu un conținut ridicat de fibre, care ajută la generarea senzației de sațietate, reducând astfel probabilitatea de a mânca în exces sau de a consuma alimente nesănătoase. Acest nutrient ajută, de asemenea, la îmbunătățirea tranzitului intestinal și a digestiei, prevenind inflamațiile abdominale.
De asemenea, potrivit Tua Saúde, acest aliment este bogat în triptofan, un aminoacid care ajută la controlul anxietății și la îmbunătățirea stării de bine. Prin urmare, această legumă poate ajuta la pierderea în greutate în cazul persoanelor care suferă de compulsie alimentară.
În plus, conopida este bună pentru combaterea problemelor inflamatorii. Acest lucru se datorează faptului că, potrivit unCOMO, conține un compus numit sulforafan, care s-a dovedit că inhibă inflamația la nivel molecular. Îndeplinind această funcție, acest aliment contribuie la prevenirea unor afecțiuni precum artrita, bolile de inimă și anumite tipuri de cancer.
Pe de altă parte, această legumă este o sursă importantă de antioxidanți precum betacarotenul, quercetina și kaempferolul, care ajută la neutralizarea radicalilor liberi dăunători și protejează organismul de efectele nocive ale acestora. Astfel, încorporarea acestei legume în alimentație are potențialul de a întări sistemul de apărare al organismului, împiedicând apariția diferitelor boli și prevenind îmbătrânirea prematură.
Un alt beneficiu este că ajută la prevenirea bolilor cardiovasculare. Aceasta deoarece această legumă conține vitamina C, glicozină, izotiocianați și sulforafan, care sunt compuși bioactivi cu acțiune antioxidantă și antiinflamatoare care îmbunătățesc sănătatea arterelor și circulația sângelui, prevenind boli precum accidentul vascular cerebral și hipertensiunea arterială.
Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…
Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…
Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…