Din cuprinsul articolului
Sângele este una dintre substanțele indispensabile pentru buna funcționare a organismului. Acest fluid ca atare este compus din globule roșii, a căror funcție principală este de a transporta oxigenul către țesuturile corpului și de a-l schimba cu dioxidul de carbon, care este transportat și eliminat prin plămâni.
Potrivit Medline Plus, site-ul web al Bibliotecii Naționale de Medicină din SUA, celulele roșii din sânge se formează în măduva roșie a oaselor și sunt compuse din celule stem numite hemocitoblaste, care dau naștere tuturor elementelor formate în sânge. În general, „dacă o celulă hemocitară se dezvoltă într-o celulă numită proeritroblast, aceasta se va dezvolta apoi într-o nouă celulă roșie din sânge”.
În acest fel, este important să avem o cantitate bună de globule roșii pentru a ajuta sângele să se oxigeneze în mod corespunzător. Prin urmare, consumul de alimente bogate în substanțe nutritive precum fierul, vitamina B12, acidul folic și vitamina B-6 permit formarea și creșterea numărului de globule roșii în organism, deoarece măduva osoasă are nevoie de aceste elemente pentru a-și desfășura activitatea în mod eficient.
Site-ul Cocina Vital evidențiază proprietățile superalimentelor, cum ar fi ciupercile, cunoscute și sub numele de ciuperci comestibile, care au o cantitate mare de proteine, vitamine din complexul B, antioxidanți și fibre, care ajută la reglarea nivelului de glucoză din sânge și la întărirea sistemului imunitar.
Ciupercile conțin, de asemenea, o cantitate mare de β-glucani (beta-glucani), care sunt fibre care ajută la creșterea apărării organismului. De asemenea, este bogată în fier și cupru, două minerale care ajută la formarea globulelor roșii și la transportul oxigenului prin organism.
Alte beneficii ale ciupercilor
În continuare, site-ul Tua Saúde dezvăluie și alte beneficii ale acestui aliment puternic:
- Ajută la pierderea în greutate: acest tip de ciuperci au cantități bune de proteine, apă și fibre, ceea ce ajută la favorizarea scăderii poftei de mâncare.
- Previne bolile cardiovasculare: datorită antioxidanților săi, cum ar fi acidul galic, catechinele și flavonoidele, acestea ajută la combaterea radicalilor liberi și, de asemenea, ajută la prevenirea formării plăcii în artere.
- Previne cancerul: acest beneficiu se datorează în principal conținutului său de antioxidanți și proprietăților antiinflamatorii.
- Previne diabetul: beta-glucanii săi acționează, de asemenea, prin reglarea nivelului de glucoză care circulă în sânge.
- Îmbunătățește funcția intestinală: datorită conținutului său de fibre și de apă, ajută la formarea bolului fecal și la eliminarea materiilor fecale.