Din cuprinsul articolului
Doar una din cinci femei din Europa știe că acesta un factor de risc important pentru apariția cancerului de sân, o problemă „majoră” de sănătate în regiune, avertizează Organizația Mondială a Sănătății (OMS).
„Doar 21% dintre femeile din 14 țări europene știu de legătura dintre consumul de alcool și riscul de a dezvolta cancer de sân”, a scris ramura europeană a OMS pe o platformă de socializare, cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii, precizând, de asemenea, într-un comunicat că gradul de conștientizare este chiar mai scăzut în rândul bărbaților. „Doar 10% dintre bărbații intervievați cunoșteau această legătură”.
OMS nu a furnizat propriile date cu privire la câte dintre aceste cazuri au fost legate de alcool, dar a citat datele din 2020 ale Agenției Internaționale pentru Cercetare în Domeniul Cancerului, care au arătat că din 575.917 cazuri noi de cancer de sân, 39.248 erau atribuibile alcoolului, adică aproximativ șapte procente, informează AFP, potrivit Agerpres.
Pentru femeile din Europa, cancerul de sân este „principalul tip de cancer cauzat de alcool, reprezentând 66% din toate cazurile de cancer atribuite alcoolului. Rolul alcoolului ca factor de risc prevenibil pentru cancerul de sân este esențial”, atrag atenţia specialiştii OMS.
Consumul de alcool afectează nivelurile de estrogen, care joacă un rol semnificativ în dezvoltarea și evoluția multor tipuri de cancer de sân. Chiar și niveluri relativ scăzute de consum de alcool pot contribui la riscul de a dezvolta cancer de sân, a avertizat agenția.
„Mai mult de jumătate din toate cazurile de cancer de sân care pot fi atribuite alcoolului în Europa nu se datorează consumului excesiv de alcool, iar aproximativ o treime din cazurile noi din fiecare an se datorează consumului echivalent cu până la două pahare mici de vin pe zi”.
Cancerul de sân este al doilea tip de cancer cel mai des depistat, cu 2,3 milioane de cazuri la nivel mondial în 2022, potrivit OMS. Aproximativ 600.000 de cazuri noi de cancer de sân au fost raportate în Europa în 2022.
Cele 14 țări incluse în studiul european au fost Austria, Belgia, Estonia, Franța, Germania, Irlanda, Letonia, Lituania, Norvegia, Olanda, Portugalia, Slovenia, Spania, Suedia și Olanda.
10 lucruri pe care un om inteligent nu le face: Descoperă secretele succesului personal. Inteligența…
Te-ai întrebat vreodată cât de bine te descurci la testele de inteligență comparativ cu un…
Experţii companiei Phillip Morris International au prezentat în cadrul celui de-al 15 lea eveniment public…
Deși atenția Rusiei este acum concentrată asupra războiului din Ucraina, planurile lui Putin nu pot…
Obiecte care aduc ghinion în casă: evită-le pentru un spațiu armonios și plin de energie…
Meteo. România și restul Europei trebuie să se pregătească pentru o schimbare semnificativă a vremii…