Din cuprinsul articolului
Pe 1 ianuarie 2024 s-au împlinit 127 de ani la nașterea savantei românce Ana Aslan. Cunoscută în toată lumea, a descoperit vitamina H3, Gerovitalul de astăzi, şi a înfiinţat primul institut de geriatrie din lume.
În anii adolescenţei, Ana Aslan îşi dorea mult să devină pilot. Ulterior, s-a înscris la Facultatea de Medicină. Astfel, Primul Război Mondial a prins-o în postura de studentă la Iași. A îngrijit soldaţii în spitalele militare din spatele frontului. În 1919 s-a întors la Bucureşti unde a terminat facultatea de Medicină. A lucrat cu prof. Gheorghe Marinescu, fondatorul școlii românești de neurologi.
A profesat apoi în mai multe instituţii sanitare pentru ca, în 1949 să devină şeful Secţiei de Fiziologie a Institutului de Endocrinologie din Bucureşti.
Acesta este punctul de plecare al carierei ei de gerontolog. Experimentează procaina în afecțiunile reumatice, în cazul unui student țintuit la pat din cauza unei crize de artroză.
Ulterior, continuă cercetările într-un azil de bătrâni și evidențiază importanța procainei în ameliorarea tulburărilor distrofice legate de vârstă. Obține rezultate remarcabile, care sunt comunicate Academiei Române.
Ana Aslan a inventat în anul 1952 vitamina H3, un produs minune menit să combată bătrâneţea, care a fost brevetat în 30 de ţări.
După testarea pe un număr de 7.600 de pacienţi, Ministerul Sănătăţii a omologat Gerovitalul H3 în anul 1957 şi a aprobat trecerea la producerea acestuia în masă de către industria farmaceutică, sub formă de fiole, iar din 1962 sub formă de drajeuri, cremă terapeutică şi loţiune capilară. Tratamentul a fost brevetat în peste 30 de ţări.
Alimentul pe care renumitul medic și director al Institutului Național de Geriatrie și Gerontologie, care a trăit 91 de ani, nu l-a mai mâncat niciodată. Respecta acest ritual, după spusele fostei menajere. Mulți români îl adoră.
Ioana Preda, cea care i-a fost menajeră timp de 10 ani, a povestit la un moment dat că trăia echilibrat și respecta mereu regulile după care și-a condus întreaga existență. Metodele sale anti-îmbătrânire s-au dovedit a fi eficiente.
„Carnea de vită era nelipsită. Se îngrijea foarte mult, nu se sătura niciodată, când îi era foame zicea: Dă-mi o bomboană! Ținea la siluetă. O bomboană, atâta lua și gata. Știa să mănânce bine.
Îi plăcea să meargă la marile restaurante, să comande mâncăruri de calitate, dar în același timp știa să și gătească. E adevărat că avea bucătarul ei, dar avea preparate pe care le făcea singură.
Întotdeauna lua masa la 1:30 îmbrăcată, chiar daca era singură la masă, cu o ținută frumoasă, cu bijuterii, respectă acest ritual”, a declarat menajera Anei Aslan, notează mediaflux.ro.
Ana Aslan avea reguli clare de care ținea cont și de la care nu se abătea niciodată. Renumitul medic român mânca întotdeauna la ore fixe, corect și sănătos. Prânzul era savurat la 13:00, în timp ce cina era luată la 18:00 – 19:00.
Ana Aslan recomanda consumul regulat de legume, fără prăjeli și grăsimi. La capitolul mâncăruri preferate, aceasta adora supă de vită clară, cu crutoane, pătrunjel şi piper, crap pe varză murată, pană de somn, rasol de şalău cu lămâie, sărmăluţe fără orez, pilaf de pasăre, curcan, ciuperci cu caşcaval la cuptor
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…