Din cuprinsul articolului
Fierul este un mineral de care organismul are nevoie pentru creștere și dezvoltare. Corpul tau foloseste fier pentru a produce hemoglobina, o proteina din globulele rosii care transporta oxigenul de la plamani in toate partile corpului, si mioglobina, o proteina care furnizeaza oxigen muschilor. Corpul tău are nevoie și de fier pentru a produce niște hormoni.
Fierul se găsește în mod natural într-o varietate de alimente, cum ar fi carnea slabă, fructele de mare, lintea și spanacul. Fierul poate fi adăugat și la produsele alimentare prin procesul de fortificare și, în plus, este disponibil ca supliment alimentar.
Aportul insuficient de fier nu provoacă simptome evidente pe termen scurt, deoarece organismul nostru folosește fierul stocat în mușchii, ficatul, splina și măduva osoasă. Cu toate acestea, anemia cu deficit de fier (IDA) poate apărea atunci când nivelul de fier stocat în organism este scăzut.
IDA se caracterizează prin concentrație scăzută de hemoglobină, fracțiune de volum scăzută a celulelor roșii din sânge și dimensiune medie mică a globulelor roșii. Simptomele IDA includ tulburări gastro-intestinale, slăbiciune și probleme de concentrare și memorie. În plus, pacienții cu IDA au o capacitate redusă de a lupta împotriva infecțiilor, de a lucra și de a face exerciții fizice în mod eficient și au o capacitate redusă de a-și controla temperatura corpului.
Restul acestei secțiuni se va concentra în mod special pe rolul fierului și al IDA la femeile însărcinate, sugari și copii mici, precum și la persoanele cu anemie de boli cronice.
Doctorul Oana Cuzino a dezvăluit pe site-ul că „legumele frunzoase, precum spanacul – preferatul lui Popeye marinarul – conțin foarte mult fier. 3 căni de spanac conțin 18 mg de fier, iar o salată de spanac este suficientă pentru a întruni necesarul zilnic de fier”.
„În comparație cu carnea roșie, spanacul are chiar ceva mai mult: 100 g de spanac conțin 2,7 mg de fier față de 2,6 mg găsite în 100 g de carne. Diferența este, însă, că fierul din alimentele de origine animală are o absorbție mai mare în organism decât fierul din surse vegetale/legume, însă nu vine la pachet cu creșterea lipidelor în sânge sau acumularea de homocisteină”, a mai scris Oana Cuzino pe doc.ro.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…