Alimentul MIRACOL care conține cea mai mare cantitate de vitamina C. Este vorba despre o plantă erbacee legumicolă, cu tulpina înaltă, cultivată pentru rădăcina pivotantă, albă și pentru frunzele ei aromate, întrebuințate în alimentație și în medicina populară.
Potrivit experților, pătrunjelul, căci despre el este vorba, este o sursă importantă de proteine, minerale precum: calciu, potasiu, fosfor, magneziu, fier, dar și de ulei volatil, lipide și flavonoizi. Conține mai multă vitamina C decât anumite citrice precum lămâia sau portocala, dar este bogat și în vitamina A, B1, B2, B3, B5, B6, K și E.
Dr. Mihaela Bilic, medic nutriționist, a vorbit despre beneficiile pe care le are pătrunjelul. Într-o postare pe contul personal de socializare, medicul spune că „Ssalata de pătrunjel (tabouleh) este prezentă constant în meniul spitalelor”.
„Pătrunjelul conține mai multă vitamina C decât sucul de lămâie. Vitamina C este cea mai celebră dintre vitamine și cea mai puternică substanță antioxidantă din natură. Blochează “ruginirea”, adică îmbătrânirea și îmbolnăvirea, ajută organismul să neutralizeze radicalii liberi și procesele oxidative, întărește sistemul imun.
Când vine vorba de surse naturale de vitamina C, primul nostru gând este la citrice în general și la lămâi în special. Adevărul este că legumele sunt mai bogate în vitamina C comparativ cu fructele, iar campionul este nimeni altul decât banalul pătrunjel. Cu un conținut de aproape 200mg vitamina C/100g, pătrunjelul depășește toate celelalte fructe și legume: ardei gras roșu 160mg, suc de lămâie 128mg, ardei gras verde 120mg, kiwi 92mg, căpșune 67mg, suc de portocale 54mg.
Dr. Bilic: „Salata de pătrunjel (tabouleh) este prezentă constant în meniul spitalelor”
„Singura condiție este să consumăm pătrunjel din belșug, cu snopul, sub formă de salată (după exemplul salatei libaneze), nu doar câteva frunze, ca decor în ciorbă sau tocăniță. Unde mai pui că pe lângă vitamina C, pătrunjelul este bogat în fibre, betacaroten (precursor de vitamina A), acid folic, fier și calciu- adică elemente vitale pentru sănătate.
Pătrunjelul este accesibil ca preț și poate fi găsit în orice moment al anului. Nu e de mirare că în Franța salata de pătrunjel (tabouleh) este prezentă constant în meniul spitalelor, nu există un preparat mai simplu și mai mai eficient pentru perioada de convalescentă după boli sau intervenții chirurgicale.
Așa că de mâine umpleți coșul cu pătrunjel – e antianemic, antioxidant, îmbunătățește digestia, ameliorează circulația (are vitamina K anticoagulantă) și, nu în ultimul rând, asigură respirație proaspătă. Clorofila din pătrunjel neutralizează mirosurile neplăcute din gură, inclusiv pe cel de usturoi!”, a scris Mihaela Bilic pe Facebook.
Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…
Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…
Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…