Consumul regulat de iaurt probiotic, ce conţine microorganisme, cunoscute sub denumirea de „bacterii bune”, regăsite de obicei în intestine, ar putea reduce tensiunea arterială şi riscul de boli cardiovasculare şi atac cerebral, au descoperit cercetătorii din Australia.
Cercetătorii de la Institutul pentru sănătate Griffith şi de la Şcoala de medicină din Australia au examinat datele ştiinţifice obţinute în urma a nouă teste clinice, la care au participat peste 540 de voluntari.
Aceştia au descoperit că un consum regulat de alimente ce conţin bacterii vii, cum ar fi iaurtul, laptele bătut şi sana, scade tensiunea arterială, mai ales în cazul persoanelor hipertensive, iar alimentele probiotice care conţin mai multe specii de bacterii sunt mai eficiente.
„Considerăm că probioticele scad tensiunea arterială şi au, de asemenea, şi alte efecte pozitive asupra sănătăţii, inclusiv reducerea colesterolului, scăderea glucozei din sânge şi a insulinorezistenţei; contribuie la reglarea sistemului hormonal ce reglează tensiunea arterială şi echilibrul fluidelor”, a declarat Jing Sun, coordonatoarea studiului, care a fost publicat în revista Hypertension.
Pe de altă parte, nutriţionistul Victoria Taylor, de la British Heart Foundation, a precizat că este nevoie de cercetări suplimentare pentru confirmarea studiilor existente, înainte de a prescrie alimente şi suplimente alimentare cu probiotice pentru tratarea hipertensiunii.
„În acelaşi timp, există o serie de schimbări ale stilului de viaţă pe care le putem face pentru a menţine un nivel optim al tensiunii arteriale. Reducerea consumului de sare, consumul mai mare de fructe şi legume, exerciţiile fizice şi ţinerea sub control a greutăţii corporale reprezintă tot atâtea moduri verificate şi testate pentru a face acest lucru”, a spus Victoria Taylor.
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…
Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…