O dietă bogată în cereale integrale reduce riscul decesului prematur prin boli cronice, inclusiv cancer, boli de inimă, boli respiratorii și diabet.
Fata de cerealele obisnuite, in procesul de preparare al cerealelor integrale se foloseste intregul bob, astfel incat se pastreaza elementele esentiale din toate cele 3 parti ale sale – germenul, membrana interioara si membrana exterioara. In acest fel, ne putem bucura de intreaga valoare nutritiva a fiecarui bob.
Cerealele integrale sunt surse bogate de fibre alimentare, minerale și antioxidanți.
Descoperirile au fost publicate în BMC Medicine și sugerează că beneficiile se datorează conținutului de fibre din cerealele integrale.
But because it was an observational study, researchers could not confirm that whole grains and fibre are causing this reduced risk.
Fibrele solubile ajuta la scaderea colesterolului, in timp ce fibrele insolubile stimuleaza functionarea corecta a tractului digestiv. De asemenea, ele ajuta la prevenirea atacurilor de cord si a accidentelor vasculare, prin stimularea de anticoagulanti naturali. Mai mult, cercetatorii au descoperit ca anumite componente din cerealele integrale protejeaza organismul impotriva unor forme de cancer, datorita mineralelor esentiale precum magneziul, cuprul si manganul. Aceste minerale au totodata rolul de a reduce riscul aparitiei bolilor de inima si a diabetului.