Din cuprinsul articolului
Ouăle sunt unul dintre puținele alimente care ar trebui clasificate drept „super-alimente”. Sunt încărcate cu nutrienți, dintre care unele sunt rare în dieta modernă.
Iată 9 beneficii pentru sănătate ale ouălor care au fost confirmate în studiile pe oameni.
Ouăle sunt printre cele mai hrănitoare alimente de pe planetă.
Un ou întreg conține toți nutrienții necesari pentru a transforma o singură celulă într-un puișor de găinp.
Un singur ou fiert mare conține:
Acesta vine cu 78 de calorii, 6 grame de proteine și 5 grame de grăsimi.
Ouăle conțin, de asemenea, diverse urme de nutrienți care sunt importanți pentru sănătate.
De fapt, ouăle sunt aproape hrana perfectă. Conțin puțin din aproape fiecare nutrient de care aveți nevoie.
Dacă puteți pune mâna pe ouă pășunate sau îmbogățite cu omega-3, acestea sunt și mai dense în nutrienți. Conțin cantități mai mari de grăsimi omega-3 și au cantități mult mai mari în vitamina A și E.
Este adevărat că ouăle sunt bogate în colesterol. De fapt, un singur ou conține 186 mg.
Cu toate acestea, este important să rețineți că colesterolul din ou poate să nu aibă neapărat un impact asupra nivelului de colesterol din sânge sau asupra riscului de boli de inimă.
Ficatul produce cantități mari de colesterol în fiecare zi. De fapt, atunci când mănânci mai mult colesterol, ficatul tău are capacitatea de a regla nivelul de colesterol producând mai puțin pentru a-l uniformiza.
HDL înseamnă lipoproteine de înaltă densitate. Este adesea cunoscut drept colesterolul „bun.
Persoanele care au niveluri mai mari de HDL au de obicei un risc mai mic de boli de inimă, accident vascular cerebral și alte probleme de sănătate.
Consumul de ouă este o modalitate excelentă de a crește HDL. Într-un studiu, consumul a 1-3 ouă pe zi timp de patru săptămâni a crescut nivelul HDL cu 6-13% la adulții tineri și sănătoși.
Colina este un nutrient despre care majoritatea oamenilor nici măcar nu știu că există, dar este o substanță incredibil de importantă și este adesea grupată cu vitaminele B.
Colina este folosită pentru a construi membranele celulare și are un rol în producerea de molecule de semnalizare în creier, împreună cu diverse alte funcții..
Simptomele deficienței de colină sunt grave, așa că, din fericire, este rar la majoritatea persoanelor sănătoase, care nu sunt însărcinate, în principal pentru că organismul produce colină.
Ouăle întregi sunt o sursă excelentă de colină. Un singur ou conține mai mult de 100 mg din acest nutrient foarte important.
Colesterolul LDL este cunoscut în general sub denumirea de colesterol „rău”.
Este bine cunoscut faptul că a avea niveluri ridicate de LDL este legată de un risc crescut de boli de inimă.
Dar mulți oameni nu realizează că LDL este împărțit în subtipuri în funcție de dimensiunea particulelor.
Există particule LDL mici, dense și particule LDL mari.
Multe studii au arătat că persoanele care au particule LDL predominant mici și dense au un risc mai mare de boli de inimă decât persoanele care au în mare parte particule mari de LDL
Chiar dacă ouăle tind să crească ușor colesterolul LDL la unii oameni, se crede că consumul de ouă tind să crească în principal nivelurile mari (sau „mai puternice”) de LDL în loc de particulele mici și dense de LDL, ceea ce poate explica asocierea cu risc redus de boli de inimă.
Cu toate acestea, unele studii recente au descoperit că consumul de ouă este asociat cu un risc crescut de deces din cauza bolilor de inimă, așa că cercetările sunt mixte și sunt necesare mai multe studii controlate randomizate pentru a confirma beneficiile consumului de ouă asupra sănătății inimii.
Una dintre consecințele îmbătrânirii este că vederea tinde să se înrăutățească.
Există mai mulți nutrienți care ajută la contracararea unor procese degenerative care ne pot afecta ochii.
Două dintre acestea se numesc luteină și zeaxantina. Sunt antioxidanți puternici care se acumulează în retina ochiului.
Studiile arată că consumarea unor cantități adecvate din acești nutrienți poate reduce semnificativ riscul de cataractă și degenerescență maculară, două tulburări oculare foarte frecvente.
Nu toate ouăle sunt create egale. Compoziția lor nutritivă variază în funcție de modul în care au fost hrănite și crescute găinile.
Ouăle de la găini care au fost crescute pe pășune și/sau hrănite cu furaje îmbogățite cu omega-3 tind să fie mult mai mari în acizi grași omega-3.
Se știe că acizii grași omega-3 reduc nivelurile sanguine de trigliceride, un factor de risc bine cunoscut pentru bolile de inimă.
Proteinele sunt principalele componente ale corpului uman.
Sunt folosite pentru a produce tot felul de țesuturi și molecule care servesc atât scopurilor structurale, cât și funcționale.
Este foarte important să obțineți suficiente proteine în dietă, iar studiile arată că cantitățile recomandate în prezent pot fi prea mici..
Ouăle sunt o sursă excelentă de proteine, un singur ou mare care conține șase grame din el.
Ouăle conțin, de asemenea, toți aminoacizii esențiali în proporțiile potrivite, astfel încât corpul dumneavoastră este bine echipat pentru a utiliza pe deplin proteinele din ele.
De data aceasta, meteorologii ANM au avut dreptate și, efectiv, de miercuri seara condițiile meteorologice…
Astrologii nu au vești bune pentru noi, cel puțin în ceea ce privește următoarele zece…
Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…
Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…
Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…
Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…