Din cuprinsul articolului
Un nou studiu a constatat că anumiți nutrienți similari cu cei care se găsesc în dieta mediteraneană ar putea juca un rol crucial în încetinirea îmbătrânirii creierului.
Folosind analiza biomarkerilor din sânge, imagistica cerebrală și evaluări cognitive, studiul publicat în Nature Publishing Group Aging a concluzionat că o dietă bogată în acizi grași, antioxidanți, carotenoizi, vitamina E și colină ar putea promova îmbătrânirea sănătoasă a creierului și funcția cognitivă.
Participanții cu o îmbătrânire mai lentă a creierului aveau un profil nutrițional distinct – o combinație de acizi grași (acizi vaccenic, gondoic, alfa linolenic, eicosapentaenoic, eicosadienoic și lignoceric); antioxidanți și carotenoizi, inclusiv cis-luteină, trans-luteină și zeaxantină; două forme de vitamina E și colină.
Constatările sugerează că o dietă mediteraneană poate contribui la încetinirea declinului cognitiv.
Dieta mediteraneană și îmbătrânirea creierului: Care este legătura?
Nichola Ludlam-Raine, dietetician și autor al cărții How Not to Eat Ultra-Processed (Cum să nu mănânci produse ultraprocesate), care nu a fost implicată în studiu, spune că rezultatele acestui studiu sunt cam ceea ce s-ar fi așteptat.
„Efectul pozitiv pe care dieta mediteraneană îl are asupra sănătății creierului este din ce în ce mai recunoscut”, explică ea. „Este susținut de un număr tot mai mare de dovezi care leagă profilul său nutritiv de funcția cognitivă și de neuroprotecție”.
Amy Reichelt, specialist în neuroștiințe nutriționale și director de inovare la PurMinds NeuroPharma, care nu a fost implicată în studiu, este de acord.
„Acizii grași identificați sunt toți acizi grași naturali care se găsesc în plante, lactate și pește gras. Acești acizi grași sunt esențiali pentru întreținerea neuronilor, cunoscuți și ca celule ale creierului”, explică ea.
Între timp, Reichelt spune că antioxidanții, inclusiv carotenoizii, sunt importanți pentru neutralizarea radicalilor liberi. Ei protejează creierul de stresul oxidativ, care poate deteriora celulele creierului și poate accelera îmbătrânirea.
„Prevenirea acumulărilor de stres oxidativ poate menține funcția neuronilor”, explică Reichelt.
Apoi există vitamina E și colina.
„Vitamina E este un alt antioxidant important care ajută la protejarea funcțiilor celulare și a fost asociată cu protecția împotriva demențelor precum boala Alzheimer”, spune Reichelt.
În ceea ce privește colina (care se găsește în alimente precum gălbenușurile de ou), Reichelt spune că este elementul de bază pentru neurotransmițătorul acetilcolină, care este important pentru atenția susținută și memorie.
Rezumând modul în care acest profil nutritiv încetinește îmbătrânirea creierului, Ludlam-Raine explică:
„Acești nutrienți contribuie în mod colectiv la reducerea stresului oxidativ și a inflamației, doi factori majori în îmbătrânirea creierului. Ele susțin integritatea membranei celulare, îmbunătățesc fluxul sanguin către creier și sporesc neuroplasticitatea, toate acestea fiind cruciale pentru menținerea funcției cognitive pe măsură ce îmbătrânim.”
Alte beneficii pentru sănătate asociate cu dieta mediteraneană
Dincolo de sănătatea creierului, Ludlam-Raine spune că dieta mediteraneană este benefică pentru sănătatea noastră în mai multe moduri.
„Îmbunătățește sănătatea cardiovasculară, deoarece acizii grași omega-3 reduc riscul de boli de inimă. Susține funcția imunitară datorită antioxidanților precum vitaminele C și E”, spune ea. „Și, de asemenea, reduce inflamația, ceea ce este benefic pentru gestionarea unor afecțiuni precum artrita și sindromul metabolic.”