Sari la conținut

Alimentul de sezon care întărește sistemul imunitar, ajută la detoxifiere şi are efect antiviral

Alimentul care întărește sistemul imunitar, ajută la detoxifiere şi are efect antiviral. Bogată în carotenoizi, vitaminele A şi C, vitamine din complexul B, levuloză, ulei eteric complex, săruri minerale, calciu, fier, fosfor, natriu, magneziu, cupru şi proteine. Este cunoscută ca remediu din vechime, unul dintre leacurile din lunile de primăvară pe care natura le oferă pentru o sănătate de fier.

Alimentul de sezon care întărește sistemul imunitar, ajută la detoxifiere şi are efect antiviral

Leurda sau „usturoiul sălbatic” se poate folosi în scop culinar şi terapeutic. Planta are vitamine, săruri minerale şi proteine, iar datorită lor are numeroase virtuți terapeutice fiind de un real ajutor în lupta cu bolile şi un tonic natural dinamic.

Frunzele de leurdă au componente asemănătoare cu cele ale usturoiului, predominând sulfura de alil, care imprimă gustul şi mirosul caracteristice tuturor speciilor din genul Allium.

Leurda distruge agenţii patogeni ai tubului digestiv

”Este foarte harnică, practic când a dat colţul ierbii leurda este deja mare. Creşte din abundenţă în pădure, fiind o plantă endemică, ce se diseminează singură în flora spontană. Leurda este bogată în vitamine, în substanţe care distrug agenţii patogeni ai tubului digestiv; practic este un dezinfectant al organismului. Usturimea provine de la aceeaşi substanţă pe care o găsim la usturoi. Atenţie, ea devine iute când îmbătrâneşte”, spune Costel Vânătoru, cercetător.

Are efect depurativ, detoxifiant, antiseptic, antiviral, antimicrobian, rol imunomodulator, acţiune antihipertensivă, vasodilatatoare periferică, hipocolesterolemiant, antitrombotic, fluidifiant sanguin şi antiplachetar sanguin, acţiune bronhodilatatoare, expectorantă şi antitumorală.

Leurda este indicată în hipertensiune

Sub formă de infuzie sau decoct, leurda este indicată în hipertensiune, ateroscreloză, scade nivelul colesterolului, insuficienţa biliară, afecţiuni ale căilor respiratorii superioare, insomnie, ameţeală, depresie, gută, boli cardiace, boli gastrointestinale, dizenterie, paraziţi intestinal, afecţiuni ale plămânilor, gripă sa cefalee.

În uz extern, sub formă de cataplasme sau comprese, leurda ameliorează simptomele leziunilor cutanate cronice, scrufulozie, herpesului, furunculelor, eczememelor sau durerilor reumatice. Pentru alimentaţie şi preparare în stare proaspătă, se recoltează frunzele fragede, tinere, în lunile martie şi aprilie.

„Trebuie mare atenţie când o culegem, pentru că frunza este foarte asemănătoare cu cea de mărgăritar, care este toxică. Le diferenţiem prin izul de usturoi al leurdei şi frunza mai lucioasă a mărăgăritarului”, spune Costel Vânătoru.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel