Alimentul de sezon care absoarbe grăsimea ca un burete. Conține fibre, minerale și vitamine din grupul B

Alimentul de sezon care absoarbe grăsimea ca un bureteVinetele sunt legume extrem de versatile, care pot acompania multe feluri de mâncare, dar balcanicii le preferă sub formă de salată. O porție de 100 de grame de vinete are doar 20 kilocalorii și înseamnă 11% din doza zilnică recomandată de fibre.

Vinetele conțin vitamine și minerale esențiale organismului uman. Spre exemplu, vitaminele B1, B3, B5 și B6 sunt esențiale pentru metabolizarea grăsimilor, proteinelor și carbohidraților.

Beneficiile vinetelor

Protejează creierul. De „vină” este nasuninul din compoziția lor, care împiedică „atacul” radicalilor liberi asupra lipidelor din membranele celulelor creierului. Complexul de vitamine B te ajută să faci față stresului și îți conferă o stare psihică bună, la asta contribuind și soroparonul și scopoletina din conținutul vinetelor.

Scad nivelul colesterolului, atât din sânge cât și cel din pereții arteriali, ceea ce te protejează de bolile cardiovasculare și de accidentele cardiovasculare cerebrale, datorită nasuninului. Totodată, acesta repară daunele ADN-ului, încetinește procesul de îmbătrânire și împiedică organismul să absoarbă mai mult fier decât are nevoie. Importantă e și vitamina K, cea care împiedică formarea cheagurilor de sânge.

În varianta ideală și pentru beneficii maxime pentru sănătate, vinetele se consumă rondele feliate și preparate la grătar, stropite ulterior cu puțin ulei de măsline și zeamă de lămâie. Asezonate cu sare, piper și puțin cimbru, sunt un deliciu dietetic și sănătos.

Cu salata de vinete este o altă poveste. Esențial este să fie ”curată”. Simplă, fără maioneză. Iar trucul cel mai simplu este ca vinetele coapte, scurse și tocate să fie amestecate cu un avocado copt, pisat în prealabil. Apoi se adaugă ceapă tăiată fin, după gust, puțină zeamă de lămâie și sare.

Important la salata de vinete este să nu fie înecată în ulei, cum este rețeta clasică românească.

Iată ce spune Mihaela Bilic despre vinete

Dincolo de calitatile ei nutritive (apa, fibre, minerale si vitamine din grupul B ), vânăta are o proprietate aparte: absoarbe grăsimea ca un burete! Si mai e un amănunt de care trebuie ținut cont: vinetele nu pot fi consumate crude! Tratamentul termic are rolul nu numai de a le schimba consistența, dar neutralizează si solanina, o substanță toxică ce poate da indigestie.

Prin urmare vinetele se gătesc- fie coapte direct in flacără sau pe plită/grătar, fie băgate la cuptor, fie ca ingredient in nenumărate preparate culinare: tocăniță, zacuscă, ghiveci, lasagnia, musaca, sau umplute cu orez, ciuperci, carne etc. Un lucru trebuie subliniat: 100g vinete au sub 30 cal, iar o lingură de ulei 100cal (indiferent de ulei). Deci cum facem să nu transformăm o banală salată de vinete într-o maioneză? Pentru ca asta devine atunci cand încorporăm în ea jumatate de sticlă de ulei!

Iată câteva idei practice si dietetice:

– în loc de ulei, frecați vinetele coapte cu 2 lingurițe de pastă de susan (tahina)- au mai puține calorii decât 2 linguri de ulei si avantajul ca albesc vinetele, le elimină iuțeala, le leagă și le sporesc

– in cazul vinetelor gătite, opărițile în prealabil 2 min in apa cu sare si apoi puneți-le la scurs pe un șervețel- nu vor mai absorbi ulei; același efect poate fi obținut si punând sare pe feliile de vânătă, asteptati 15-20 min si ulterior le puteți găti

– folosiți un spray pentru ulei cu care sa pulverizați doar un strop de grasime; preferați gatitul la cuptor, in felul asta nu riscați ca preparatul sa se ardă

– puneți sos de rosii sau bulion in orice mâncare, e mai gustos si mai dietetic decât uleiul

– sterilizați borcanele de zacuscă prin fierbere la abur sau in cuptorul fierbinte, in felul asta se pot păstra in siguranță chiar daca ati redus cantitatea de ulei din rețetă la jumătate, plus ca va fi mai ușor de digerat fară atâta prăjeală.

Nu in ultimul rând, un sfat pentru vegetarieni: daca vreți vinete albe la culoare și dulci la gust, se poate si fară gălbenuș de ou, puneți in salata de vinete jumătate de dovlecel fiert- are avantajul de a lega compoziția fără să mai fie nevoie nici de mult ulei, nici de amestecat timp îndelungat.

Recent Posts

Avertisment: obiceiul nociv care poate duce la cancer de colon

O vizită de trei minute la toaletă cu telefonul mobil se poate transforma cu ușurință…

13 minute ago

ANM, în alertă! Lapoviță și ninsori, vremea se va răci brusc

România traversează o perioadă de tranziție meteorologică, cu temperaturi în creștere până la mijlocul săptămânii,…

44 de minute ago

Rafila: Descentralizarea rezidenţiatului continuă, universităţile se vor ocupa direct de organizarea sa

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că descentralizarea rezidenţiatului demarată în urmă cu un an…

o oră ago

Horoscop 18-25 noiembrie 2024 cu Mihai Voropchievici. ZODIILE norocoase

Numerologul Mihai Voropchievici a dezvăluit, în cadrul emisiunii Adevăruri ascunse, horoscopul celor 12 zodii pentru…

2 ore ago

Cum influențează IQ-ul diagnosticarea ADHD la copii?

Un nou studiu publicat în revista "British Journal of Clinical Psychology" dezvăluie o parte dintre…

2 ore ago

Profeții terifiante pentru anul 2025 – război devastator în Europa!

Profețiile lui Nostradamus și Baba Vanga pentru anul 2025 continuă să alimenteze temerile legate de…

3 ore ago

Citeste si: