Din cuprinsul articolului
In lume se consuma, anual, aproape 10 milioane de tone de naut. Este un aliment pretuit inca din antichitate, atat in Europa, cat si in Orientul Mijlociu. Cat de multe sunt avantajele pe care le vei avea, daca incepi sa gatesti cu naut, afla in cele ce urmeaza.
Nautul poate ajuta la controlul greutatii datorita efectelor lor de umplere.
Proteinele și fibrele din năut vă pot reduce apetitul, ceea ce vă poate reduce apoi aportul de calorii la mese.
Într-un studiu, cei care au mâncat năut în mod regulat au avut cu 53% mai puține șanse de a avea un indice de masă corporală (IMC) peste 30 și mai multe șanse de a avea o circumferință mai mică a taliei decât cei care nu au mâncat năut.
În timp ce IMC rămâne o măsură comună de sănătate, rețineți că eficiența sa este limitată.
Cu toate acestea, o altă analiză a constatat că cei care au consumat cel puțin o porție zilnică de leguminoase, cum ar fi năutul, au pierdut cu 25% mai multă greutate decât cei care nu au mâncat leguminoase.
Nautul poate ajuta la gestionarea nivelului de zahar din sange in mai multe moduri.
În primul rând, au un indice glicemic (IG) destul de scăzut, care este un indicator al cât de repede crește glicemia după ce ați consumat un aliment. S-a demonstrat că dietele care includ multe alimente cu IG scăzut promovează gestionarea zahărului din sânge.
În plus, fibrele și proteinele de năut pot ajuta la reglarea nivelului de zahăr din sânge.
Acest lucru se datorează faptului că fibrele încetinesc absorbția carbohidraților pentru a promova o creștere constantă a nivelului de zahăr din sânge, mai degrabă decât o creștere. Consumul de alimente bogate în proteine poate ajuta, de asemenea, la menținerea unui nivel sănătos de zahăr din sânge.
Năutul este plin de fibre, care oferă mai multe beneficii pentru sănătatea digestivă.
Fibrele din năut sunt în mare parte solubile, ceea ce înseamnă că se amestecă cu apa pentru a forma o substanță asemănătoare gelului în tractul digestiv.
Fibrele solubile pot ajuta la creșterea numărului de bacterii sănătoase din intestin și la prevenirea creșterii excesive a bacteriilor nesănătoase. Acest lucru poate duce la reducerea riscului de apariție a unor afecțiuni digestive, cum ar fi sindromul colonului iritabil (IBS) și cancerul de colon.
Năutul poate ajuta la reducerea riscului de apariție a mai multor boli cronice.
Năutul este o sursă excelentă de mai multe minerale, cum ar fi magneziu și potasiu, care pot susține sănătatea inimii ajutând la prevenirea hipertensiunii arteriale – un factor de risc major pentru boli de inimă.
Unele cercetări sugerează că un consum regulat de năut poate ajuta la reducerea riscului de apariție a anumitor tipuri de cancer.
Acest lucru se datorează faptului că această leguminoasă poate promova producția de butirat de către organism, un acid gras care poate reduce inflamația în celulele colonului, scăzând posibil riscul de cancer de colon.
În plus, năutul conține saponine, care sunt compuși vegetali care pot ajuta la prevenirea dezvoltării anumitor tipuri de cancer. Saponinele au fost, de asemenea, studiate pentru rolul lor în inhibarea creșterii tumorii.
Nautul poate ajuta la prevenirea si gestionarea diabetului datorita efectelor lor de reglare a zaharului din sange.
Fibrele și proteinele din năut ajută la împiedicarea creșterii prea rapide a nivelului de zahăr din sânge după masă, ceea ce este un factor important în gestionarea diabetului.
În plus, indicele lor glicemic (IG) scăzut le face potrivite pentru cei cu diabet, deoarece este puțin probabil să ducă la creșteri ale zahărului din sânge.
Datorită profilului lor impresionant de nutrienți, năutul poate susține funcția creierului și sănătatea mintală.
Acest lucru se datorează parțial pentru că sunt o sursă excelentă de colină, care joacă un rol important în funcționarea creierului.
În special, acest nutrient esențial este necesar pentru producerea unor neurotransmițători specifici, care acționează ca mesageri chimici pentru celulele nervoase ale corpului tău. Cu toate acestea, în timp ce colina este vitală pentru sugari, rolul ei în sănătatea adulților nu este bine cercetat
Nautul este o sursa excelenta de fier, oferind aproximativ 26% din DV intr-o cana (164 grame)
Fierul este implicat în producția de celule roșii din sânge, precum și în creșterea fizică, dezvoltarea creierului, metabolismul muscular și alte aspecte ale sănătății.
Dacă nu primiți suficient din acest micronutrient cheie, capacitatea corpului dumneavoastră de a produce globule roșii sănătoase poate fi afectată. La rândul său, acest lucru poate duce la deficit de fier, o afecțiune caracterizată prin simptome precum slăbiciune, oboseală și dificultăți de respirație.
Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…