Categories: Stil de viaţă

Alimentul cu efect antidepresiv, care stimulează fericirea și senzația de bine. Cum îl consumi?

Depresia afectează starea de bine a multor persoane, la nivel mondial. Cauza depresiei nu a fost stabilită concret, întrucât poate varia în funcție de organismul fiecăruia, însă pare să fie asociată cu un dezechilibru biochimic la nivelul creierului. De asemenea, predispunerile psihologice și stresul pot afecta nivelul la care o persoană este vulnerabilă în dezoltarea acestei afecțiuni. Cu toate acestea, există mijloace prin care depresia poate fi ameliorată prin alimentație, datorită unor compuși chimici care stimulează creierul. Care este alimentul cu efect antidepresiv și de ce te face acesta să te simți mai bine?

Depresia poate veni în multe forme, motiv pentru care abordarea aceastei afecțiuni este încă sensibilă în domeniul medical. Specialiștii consideră că o cauză ar putea fi cea a perturbării biochimice la nivelul creierului. Din acest motiv, alimentele care stimulează producerea anumitor substanțe chimice ar putea îmbunătăți starea depresivă a persoanelor care o manifestă. Care este alimentul cu efect antidepresiv și ce ne spune nutriționistul Mihaela Bilic despre el?

„Pâine cu brânză
De data asta nu mai vorbim despre un aliment, ci despre o combinație interesantă. Și nici despre calorii nu mai vorbim, pentru că pâinea cu brânză are efect antidepresiv- deci nu e important dacă îngrașă, ci rolul pe care-l are în inducerea stării de bine.

În alimentele proteice există 2 aminoacizi, tirozină și triptofan, aflați în competiție. Cine ajunge primul la creier, ăla determină starea: tirozina are efect de agitație, de trezire, iar triptofanul liniștește, calmează. Carnea conține preponderent tirozină, iar brânza triptofan.

Metoda strategică pentru a crește accesul triptofan-ului în creier este asocierea dintre proteine și carbohidrați. Când mâncăm glucide/făinoase apare în sînge insulina, care ține tirozina în circulație și lasă cale liberă pentru triptofan. Odată ajuns la nivel cerebral, el stimulează sinteza de serotonină- hormonul stării de bine. Chiar dacă brânza îngrașă, tăiați felia mai subțire și puneți lângă ea un colț de pâine…ca să fiți și fericiți”, dezvăluie Mihaela Bilic, renumit nutriționist, pe contul de Instagram.

Recent Posts

Un nou val de aer polar lovește România. Alertă de ploi și furtuni

Un nou val de aer polar urmează să lovească România începând de vineri, 8 noiembrie.…

21 de minute ago

Horoscop Cristina Demetrescu. O zodie este atenționată! Nu ignorați aceste SEMNE până pe 10 Noiembrie

Cristina Demetrescu vine cu o serie de sfaturi utile importante adresate zodiilor în următoarele zile.…

51 de minute ago

Lovitură pentru sute de mii pensionari! Nu vor mai primi aceşti bani

Aproximativ 700.000 de pensii din sistemul public vor fi înghețate la 1 ianuarie. Este vorba despre…

10 ore ago

Ce este bine să dai de pomană de Sfinții Mihail și Gavril? Toți credincioșii ar trebui să facă asta pe 8 Noiembrie

Sărbătoarea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil este celebrată pe 8 noiembrie, fiind ultima sărbătoare cu…

11 ore ago

Vedeta TV spitalizată după ce mâncat brânză! Ce este febra Q?

Vedeta Pro TV Adriana Stere a fost diagnosticată, recent, cu febra Q, după ce ar…

11 ore ago

Când cad primii fulgi de nea în Capitală? Cum va fi vremea la munte de Crăciun și Revelion

Cele mai recente prognoze meteo realizate de site-ul de meteorologie AccuWeather prezintă estimările pentru sezonul…

12 ore ago

Citeste si: