Din cuprinsul articolului
Alimentul consumat în exces de Steve Jobs, unul dintre cei mai influenți inovatori și vizionari din domeniul tehnologiei.
Steve Jobs s-a născut pe 24 februarie 1955, în San Francisco, California, și a murit la vârsta de 56 de ani, în octombrie 2011, în urma unei lupte cu cancerul pancreatic. Moartea lui a fost marcată de omagii mondiale și a rămas o pierdere semnificativă pentru industria tehnologică și pentru lumea afacerilor în general.
Renumitul onco-nutroționist Marius Văduva a explicat, în exclusivitate în emisiunea iThink cu Iusti Fudulu de la Antena 3 CNN, care a fost cauza bolii lui Steve Jobs, deși acesta încerca să aibă un stil de viață sănătos.
Nutriționist: Zahărul nu are niciun sens să îl folosim
„Așa cum le spun și copiilor mei, atunci când vorbesc de zahărul alb, de dulciurile care sunt făcute cu zahăr industrial, cel care se folosește de către gospodinele noastre de atâția ani, acel lucru este inutil și fără sens din punct de vedere al nutrienților, al beneficiilor sau cu ce ar putea să contribuie. Zahărul nu are niciun sens să îl folosim. Dar, pentru sănătatea pancreasului, un lucru foarte important, și am deja foarte mulți pacienți cu boli grave cărora le spun că excesul de fructe este la fel de grav ca și cum ai consuma zahăr”, spune Marius Văduva.
În cancerul cu metastaze nu sunt recomandate fructele. fructoza din fructe are un proces de asimilare în corpul uman care depășește partea de zahăr alb.
Fructoza intră direct în sânge, nu este procesată de ficat
„Am pacienți la care, în primele două luni, îi rog să nu consume niciun fruct. Dacă sunt într-un cancer cu metastaze, fructoza din fructe are un proces de asimilare în corpul uman care depășește partea de zahăr alb. Fiindcă acolo se produce o metabolizare, la nivel de zahăr, atunci când intră în corp, în funcție de cantitatea pe care i-o dăm, ficatul este obligat să ajute la procesarea acestui zahăr și se transformă în glicogen care se poate depozita în corpul uman cam până la 1.5 Kg.Dar dacă noi nu consumăm zahăr și consumăm fructe, fructele sunt mult mai sănătoase, dar fructoza din fructe intră direct în sânge. Nu mai este procesată de ficat, să fie transformată în glicogen. Și atunci este direct un boom asupra ficatului.
Dacă ai mâncat acum 2 kg de fructe, sau 1 kg, sau 800 g, toată fructoza intră în sânge în mod direct și forțează pancreasul să producă în acest moment insulină. Dacă ai mâncat o prăjitură, pancreasul produce insulină cât solicită la nivel de glicemie pe care ajunge sângele să o trimită către neurotransmițători și să pună pancreasul la muncă, dar este durata mai mare. Fructoza intră direct în sânge”, explică nutroționistul.
Markerii tumorali cresc în cazul celor care mănâncă fructe în exces
„Am pacienți care au exagerat și am putut să le arăt cum markerii tumorali, într-o singură lună, s-au dublat în cazul celor care au mâncat pepene cât au putut, sau struguri pentru că era sezonul, chiar și câte un platou o dată. În momentul acela am observat că mai curând le dădeam o bucată de friptură decât să consume o jumătate de kilogram de struguri sau patru felii de pepene. Fiindcă celulele tumorale s-au dublat. Pentru că fructoza nu mai este procesată. Intră direct în sânge și pancreasul nu face față să producă insulina. Și atunci, nu fructe în exces!”, spune onco-nutriționistul.
Ce se întâmplă cu fructoza?
„Pancreasul se chinuie, începe să o depună în țesuturi, pentru că ajunge la un mecanism care nu este studiat și nu este prezentat nici în cărțile de medicină, dar eu mă uit de șapte ani la corpurile noastre și mi se spune adesea că pacientul este vegetarian și mănâncă doar fructe. Și când mă uit la ficat, are steatoză hepatică.
Fructele în exces sunt periculoase pentru ficat, sunt periculoase pentru bolile oncologice și sunt periculoase pentru bolile neurodegenerative, pentru capilare, pentru rinichi. Poți să te trezești cu o creatinină mai mare pentru că fructoza și glucoza sunt factori pentru capilarele noastre de distrugere efective. Sunt fragile și tot ce înseamnă glucoză este mai rău decât dacă am mâncat o bucățică de șuncă țărănească, ardelenească”.
Dieta doar cu fructe
„Cel mai bun exemplu, care este foarte cunoscut, este Steve Jobs, fondatorul Apple, care a murit la 53 de ani fiindcă s-a încăpățânat să trăiască 100 de ani mâncând doar fructe. Nu au mai putut să-i salveze pancreasul. Nu a făcut alt cancer, decât de pancreas. Și asta pentru că a mâncat fructe, în ultimii doi ani, hotărât să trăiască la nesfârșit. Și nu au mai avut cum să îl salveze”, a concluzionat onco-nutroționistul Marius Văduva în exclusivitate în emisiunea iTkink cu Iusti Fudulu de la Antena 3 CNN.