Produsele lactate reprezintă o componentă importantă în alimentaţia zilnică, având un conţinut bogat în nutrienţi esenţiali, necesari pentru creşterea şi menţinerea muşchilor si oaselor, la orice vârstă. Pe lângă faptul că iaurtul este o sursă naturală de proteine şi calciu, acesta echilibrează flora intestinală datorită bacteriilor vii pe care le conţine, bacterii care au realizat fermentarea laptelui pentru transformarea acestuia în iaurt.
„Iaurtul este un aliment esenţial, cu densitate nutriţională foarte bună şi purtător al unor nutrienţi importanţi pentru sănătate, cum ar fi: proteine complete, calciu, potasiu, fosfor, zinc, bacterii lactice vii. De altfel, iaurtul se plasează pe locul doi în ierarhia alimentelor sănătoase, dense în nutrienţi, după fructe şi legume. Iată de ce consumul zilnic de iaurt contribuie la asigurarea unei alimentaţii sănătoase şi echilibrate, în toate etapele vieţii”, a declarat prof. univ. dr. Nicolae Hâncu, membru de onoare al Academiei Române.
Datorită conţinutului bogat în proteine cu valoare nutritivă înaltă, consumul de iaurt asigură organismului toţi cei nouă aminoacizi esenţiali în dezvoltarea și menţinerea sănătăţii ţesuturilor.
Totodată, consumul de lactate, ca parte a unei diete controlate din punct de vedere caloric, este asociat cu o pierdere mai mare în greutate, mai ales din zona abdomenului.
„Iaurtul este o foarte bună alternativă atunci când simţim nevoia de ceva dulce. În plus, spre deosebire de o prăjitură sau un alt aliment cu un conţinut caloric ridicat, iaurtul are puţine calorii şi este la fel de gustos. Oferă o senzaţie de saţietate care persistă mai mult timp, fiind astfel de mare ajutor persoanelor care doresc să-şi reechilibreze dieta. De asemenea, datorită conţinutului de bacterii vii, iaurtul ajută sistemul digestiv să funcţioneze corect, prevenind acumularea de toxine, constipaţia, episoadele diareice şi ameliorând simptomele sindromului de colon iritabil. Este atât de simplu să ne menţinem sănătatea prin introducerea iaurtului în dieta noastră zilnică”, a adăugat prof. univ. dr. Nicolae Hâncu.
Intr-adevăr, iaurtul poate fi cea mai bună alegere ca desert sau gustare dulce în momentele când simţim „foamea de energie”, pentru a ne putea continua munca. Comparat cu alte alimente dulci, consumate în acelaşi scop, iaurtul asigură energie şi nutrienţi valoroşi, cu un aport caloric sub 100 kcal. Concret:
Alimentul | kcal / 100 g | grăsime/ 100 g | zaharuri/ 100 g | Alţi nutrienţi |
Măr | 43 | 0,4 | 11 | Fibre, vitamine |
Banană | 88 | 0 | 20,4 | Fibre, vitamine |
Iaurt simplu | 60 | 3,4 | 3,9 * | Ca, proteine |
Iaurt cu musli | 96 | 3,1 | 12 ** | Ca, proteine |
Prajitură cu cacao | 460 | 23 | 41,4 | |
Ciocolată cu lapte | 550 | 35 | 53 | Ca, vit E şi B2 |
Aceste date demonstrează faptul că iaurtul ne ajută să ne echilibrăm dieta, din punct de vedere caloric şi nutriţional, înlocuind cu succes alimente hipercalorice, cu un conţinut mare de zaharuri şi grăsimi. De asemenea, după mesele îmbelşugate de sărbători, perioadă în care mulţi dintre noi îşi permit repetate răsfăţuri culinare, o zi doar cu fructe şi iaurt sau măcar o cină uşoară şi gustări constând din iaurt, ne ajută să restabilim controlul asupra caloriilor, fără să ne înfometăm.
Potrivit medicilor nutriţionişti, iaurtul este întotdeauna un prieten de nădejde în alegerile alimentare. Astfel, persoanele preocupate de o alimentaţie sănătoasă, care nu sar peste mese, dar nici nu fac excese, aleg iaurtul simplu, eventual de băut, pentru a-şi reface sau menţine masa musculară şi pentru a se hidrata.
Informatii suplimentare despre beneficiile consumului de iaurt
Consumul de iaurt este benefic prin:
- îmbunătăţirea digestiei lactozei, în cazul persoanelor cu toleranţă redusă la lactoză. Iaurtul conţine din start mai puţină lactoză decât laptele din care este facut, iar bacteriile lactice vii pe care le conţine vor continua sa descompună lactoza şi după ingestie;
- reducerea generării de substanţe cu potenţial toxic în procesul de digestie. Bacteriile de fermentaţie din iaurt inhibă activitatea bacteriilor de putrefacţie prezente în intestin, reducând generarea de compuşi toxici şi iritanţi în tubul nostru digestiv;
- îmbunătăţirea tranzitului intestinal şi modularea răspunsului imun intestinal. Bacteriile vii din iaurt interacţionează cu flora noastră intestinală, ecosistem cu multiple roluri în buna funcţionare şi protecţia organismului;
- reducerea incidenţei, duratei şi severităţii episoadelor de diaree, inclusiv după tratamente cu antibiotice. Acest beneficiu este cunoscut de multă vreme – în copilărie toţi primeam iaurt, mai ales în perioada tratamentelor cu antibiotice. Antibioticele distrug nu doar bacteriile patogene (pentru care ne tratăm), ci şi alte specii de bacterii din intestin, dezechilibrând flora intestinală şi cauzând deseori diaree. Refacerea florei, „gardian al sănătăţii organismului”, este ajutată de bacteriile bune din iaurt;
- ca adjuvant în tratarea unor afecţiuni precum bolile inflamatorii intestinale sau a sindromului de colon iritabil. Iaurturile, îndeosebi cele suplimentate cu bacterii probiotice (ex. bifidobacterii) au beneficii dovedite în reducerea simptomelor acestor maladii.