Din cuprinsul articolului
Colagenul este cea mai abundentă proteină structurală din organism, pe care acesta o produce în mod natural. Fibrele de colagen mențin elasticitatea și fermitatea pielii, și îi permit să se întindă sau să se refacă după o rănire. În plus, exercită un rol important în a menține oasele puternice, dar și în funcționarea altor sisteme, precum a celui digestiv, respirator sau gastrointestinal.
Începând cu o anumită vârstă, scăderea nivelului de colagen natural din corp atrage după sine apariția anumitor probleme, printre care cele ale articulațiilor, pierderea masei musculare sau prezența tot mai accentuată a ridurilor. Din acest motiv poate fi recomandată suplimentarea din surse externe.
Sonia Argint, blogger, a vorbit, în cadrul emisiunii Numai de bine, despre experiența sa cu acest ingredient minune și despre rolul pe care l-a avut colagenul în viața ei.
”Colagenul este cea mai răspândită proiteină din organismul uman. Undeva la 20-25% din corpul nostru conține colagen și este un element care acționează cumva ca un liant în organismul nostru, adică la nivelul pielii, la nivelul părului, la nivelul articulațiilor, al oaselor, această proteină dă un fel de flexibilitate, de elasticitate”, explică Sonia Argint.
Producția de colagen nu se oprește complet, dar ea poate încetini semnificativ odată cu vârsta de 25 de ani.
”De atunci, în fiecare an, scade cu 1%. Numai că noi ajungem să observăm acest declin al nivelului de colagen din organism abia undeva la 35-40 de ani, când este foarte vizibil”, mai precizează Sonia Argint.
Există mai multe tipuri de colagen în organism. De exemplu, colagenul de tip 1 este prezent în piele, tendoane și oase, în timp ce colagenul de tip 2 se găsește în cartilaje.
Deși în funcție de secvența de aminoacizi care formează lanțurile polipeptidice ale proteine s-au identificat peste 28 de tipuri de colagen, patru dintre acestea sunt cele mai importante pentru organismul uman.
”Alimentația pe care o avem poate să fie un prieten sau poate să creeze carențe. Tocmai de aceea, este bine să mâncăm alimente verzi, frunze verzi, spanac, broccoli, mulți antioxidanți din fructele de pădure, din citrice, desigur, carne, ouă, pește, în special somonul”, explică Sonia Argint.
”Eu nu sunt specialist. Vreau să fac acest disclaimer de la bun început și anume că orice supliment este bine să fie recomandat de medicul la care mergi, de un nutriționist, de un specialist.
În ceea ce mă privește, eu am început să iau colagen acum câțiva ani. Am trecut prin diverse branduri de colagen pe care le-am luat, pentru că există și lichid, există și sub formă de pulbere și ceea ce am observat este că atunci când l-am nimerit pe cel bun a avut un impact extraordinar de bun asupra articulațiilor mele. Mă durea un genunchi. Nu mai puteam să alerg. Și atunci am început să iau un anumit tip de colagen și, la un moment dat, după vreo două luni, am remarcat că nu mă mai doare genunchiul”, menționează Sonia Argint.
Mulți oameni aleg să ia suplimente cu colagen în mod regulat, zilnic, ca parte a rutinei lor de îngrijire a pielii și a sănătății articulațiilor. Această abordare poate ajuta la menținerea nivelurilor de colagen și la susținerea sănătății țesuturilor pe termen lung.
”De asemene, este foarte important de menționat faptul că acest colagen nu trebuie luat singur. Tot timplu trebuie suplimentat cu vitamina C, pentru că vitamina C este cea care îl fixează. Există studii prin care se spune că un aport extra de zinc și de cupru ar putea să ajute”, mai explică bloggerul Sonia Argint.
Producția endogenă (naturală) de colagen din organism începe să se diminueze începând cu vârsta de 25-30 de ani, dar astfel de rezerve sunt încă importante pentru sănătatea oaselor, articulațiilor și a pielii.
Iată care sunt o parte din alimentele care conțin nutrienți ce ajută la stimularea rezervelor de colagen:
La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…
Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…
Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…
Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…
La cinci ani de la decesul unui pacient internat în secția de terapie intensivă, Spitalul…
Adrian, un român stabilit în Spania, a scăpat ca prin minune din inundațiile care au…