Din cuprinsul articolului
Alimentul ideal pentru scăderea colesterului, potrivit oamenilor de știință, este turmericul. Acesta este un ingredient de bază în multe bucătării, iar oamenii îl folosesc în medicina tradițională pentru a trata diverse afecțiuni. Cercetările sugerează că poate fi o modalitate sigură și accesibilă de a ajuta la scăderea colesterolului și de a reduce riscul de afecțiuni legate de inimă.
Turmericul este folosit în mod obișnuit în medicina tradițională, cum ar fi medicina ayurvedică și chineză. În India, oamenii îl foloseau pentru a trata problemele cu pielea, tractul respirator superior, articulațiile și digestia. Medicii occidentali sunt acum interesați de rolul turmericului în reducerea colesterolului.
Turmericul provine din rădăcina plantei Curcuma longa – o plantă perenă din familia ghimbirului. Este un condiment comun și un ingredient principal al pudrei de curry datorită aromei sale piperate, mirosului aromat distinctiv și culorii galben auriu.
Cercetătorii atribuie proprietățile multipotente ale turmericului ingredientului său activ, curcumina. Experții în sănătate observă că, deși curcumina este sigură, ingerarea anumitor formule poate să nu aibă beneficii semnificative pentru sănătate. Acest lucru se datorează biodisponibilității sale slabe, ceea ce înseamnă că nu ajunge mult în fluxul sanguin atunci când este administrat oral.
Mulți cercetători au examinat efectele turmericului și curcuminei asupra diferitelor molecule biologice, inclusiv colesterolul.
Colesterolul este o substanță cerată produsă de ficat și ingerată din anumite alimente de origine animală. Lipoproteinele de înaltă densitate (HDL) sau colesterolul „bun” pot ajuta la protejarea inimii. Lipoproteinele cu densitate scăzută (LDL) sau colesterolul „rău” se pot acumula în artere, determinând îngustarea acestora.
Nivelurile ridicate de LDL și trigliceride, un alt tip dăunător de grăsime, pot crește riscul unei persoane de afecțiuni cardiovasculare, cum ar fi boala coronariană, accident vascular cerebral și atac de cord.
O meta-analiză din 2017 a evaluat efectele turmericului asupra nivelului lipidelor din sânge. Aceasta a indicat că turmericul și curcumina au redus semnificativ LDL-ul și trigliceridele serice în comparație cu grupul de control.
Cercetătorii au remarcat, de asemenea, următoarele:
Un studiu din 2018 care a inclus 70 de participanți a investigat dacă administrarea de curcumină împreună cu fitosterolii dietetici a ajutat la scăderea colesterolului. Fitosterolii dietetici includ nuci, semințe, cereale integrale și leguminoase. Rezultatele au sugerat că administrarea de curcumină împreună cu fitosterolii dietetici poate îmbunătăți efectul de scădere a colesterolului.
Cercetătorii au observat că curcumina poate fi o terapie complementară utilă.
O recenzie din 2021 a analizat efectele curcuminei asupra colesterolului. S-a descoperit că curcumina a redus semnificativ un tip de lipide în mai mult de două treimi din studii. Studiile care au folosit o formulă biodisponibilă de curcumină au raportat un impact mai bun asupra scăderii colesterolului.
În general, efectul turmericului asupra colesterolului este promițător, dar sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma beneficiile acestuia.
Turmericul este disponibil sub diferite forme, cum ar fi ceaiuri, extracte, pulberi și capsule.
Oamenii pot lua turmeric prin:
O revizuire din 2020 sugerează că turmericul poate avea beneficii suplimentare pentru sănătate, pe lângă faptul că ajută la scăderea colesterolului. Acestea includ:
Turmericul și curcumina sunt de obicei foarte sigure și nu provoacă efecte adverse, chiar și la doze mari de până la 8 grame (g) pe zi.
Cu toate acestea, unii oameni pot prezenta reacții adverse, inclusiv:
Femeile însărcinate și care alăptează pot lua turmeric în doze mici, cum ar fi la gătit, dar experții nu recomandă doze mai mari, cum ar fi suplimentele.
Persoanele alergice la plantele din familia Zingiberaceae, precum ghimbirul și cardamomul, ar trebui să evite consumul de turmeric.
Curcumina poate provoca contracții ale vezicii biliare și dezvoltarea calculilor biliari, astfel încât persoanele cu calculi biliari sau obstrucție a căilor biliare ar trebui să evite utilizarea acesteia.
Pentru a reduce colesterolul, medicii pot recomanda:
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…