Sari la conținut

Alimentul care scade colesterolul și a trigliceridele. Efect dovedit

semnul care arata ca ai colesterol crescut
sursa foto: arhiva doctorulzilei
Artere încărcate cu colesterol

Alimentul ideal pentru scăderea colesterului, potrivit oamenilor de știință, este turmericul. Acesta este un ingredient de bază în multe bucătării, iar oamenii îl folosesc în medicina tradițională pentru a trata diverse afecțiuni. Cercetările sugerează că poate fi o modalitate sigură și accesibilă de a ajuta la scăderea colesterolului și de a reduce riscul de afecțiuni legate de inimă.

Turmericul este folosit în mod obișnuit în medicina tradițională, cum ar fi medicina ayurvedică și chineză. În India, oamenii îl foloseau pentru a trata problemele cu pielea, tractul respirator superior, articulațiile și digestia. Medicii occidentali sunt acum interesați de rolul turmericului în reducerea colesterolului.

Ce este turmericul

Turmericul provine din rădăcina plantei Curcuma longa – o plantă perenă din familia ghimbirului. Este un condiment comun și un ingredient principal al pudrei de curry datorită aromei sale piperate, mirosului aromat distinctiv și culorii galben auriu.

Cercetătorii atribuie proprietățile multipotente ale turmericului ingredientului său activ, curcumina. Experții în sănătate observă că, deși curcumina este sigură, ingerarea anumitor formule poate să nu aibă beneficii semnificative pentru sănătate. Acest lucru se datorează biodisponibilității sale slabe, ceea ce înseamnă că nu ajunge mult în fluxul sanguin atunci când este administrat oral.

Turmericul poate ajuta la scăderea colesterolului

Mulți cercetători au examinat efectele turmericului și curcuminei asupra diferitelor molecule biologice, inclusiv colesterolul.

Colesterolul este o substanță cerată produsă de ficat și ingerată din anumite alimente de origine animală. Lipoproteinele de înaltă densitate (HDL) sau colesterolul „bun” pot ajuta la protejarea inimii. Lipoproteinele cu densitate scăzută (LDL) sau colesterolul „rău” se pot acumula în artere, determinând îngustarea acestora.

Nivelurile ridicate de LDL și trigliceride, un alt tip dăunător de grăsime, pot crește riscul unei persoane de afecțiuni cardiovasculare, cum ar fi boala coronariană, accident vascular cerebral și atac de cord.

O meta-analiză din 2017 a evaluat efectele turmericului asupra nivelului lipidelor din sânge. Aceasta a indicat că turmericul și curcumina au redus semnificativ LDL-ul și trigliceridele serice în comparație cu grupul de control.

Cercetătorii au remarcat, de asemenea, următoarele:

  • Prin reducerea nivelurilor serice de LDL, turmericul și curcumina pot ajuta la protejarea persoanelor cu risc de boli cardiovasculare.
  • Oamenii pot tolera curcumina mai bine decât medicamentele convenționale.
  • Este nevoie de mai multe cercetări pentru a înțelege cea mai eficientă doză, formă și putere a curcuminei.

Un studiu din 2018 care a inclus 70 de participanți a investigat dacă administrarea de curcumină împreună cu fitosterolii dietetici a ajutat la scăderea colesterolului. Fitosterolii dietetici includ nuci, semințe, cereale integrale și leguminoase. Rezultatele au sugerat că administrarea de curcumină împreună cu fitosterolii dietetici poate îmbunătăți efectul de scădere a colesterolului.

Cercetătorii au observat că curcumina poate fi o terapie complementară utilă.

O recenzie din 2021 a analizat efectele curcuminei asupra colesterolului. S-a descoperit că curcumina a redus semnificativ un tip de lipide în mai mult de două treimi din studii. Studiile care au folosit o formulă biodisponibilă de curcumină au raportat un impact mai bun asupra scăderii colesterolului.

În general, efectul turmericului asupra colesterolului este promițător, dar sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma beneficiile acestuia.

Cum să luați turmeric

Turmericul este disponibil sub diferite forme, cum ar fi ceaiuri, extracte, pulberi și capsule.

Oamenii pot lua turmeric prin:

  • adăugându-l drept condiment în supe, sosuri și alte feluri de mâncare
  • adăugându-l în apă fierbinte amestecată cu lămâie
  • pot consuma ca atare rădăcina de turmeric
  • se poate adăuga în ceai
  • poate fi adăugat în smoothie
  • în sosurile pentru salată
  •  sub formă de capsule
  • în produsele de îngrijire a pielii și a părului

Alte beneficii pentru sănătate ale turmericului

O revizuire din 2020 sugerează că turmericul poate avea beneficii suplimentare pentru sănătate, pe lângă faptul că ajută la scăderea colesterolului. Acestea includ:

  • Efect antioxidant: Cercetătorii au atribuit proprietățile antioxidante ale turmericului structurii sale chimice cu dublă legătură. Turmericul își exercită efectul antioxidant prin atașarea și eliminarea radicalilor liberi.
  • Antiinflamator: Cercetările din 2021 indică faptul că curcumina, agentul antiinflamator principal din turmeric, acționează prin reglarea căilor inflamatorii și blocarea activității enzimelor inflamatorii.
  • Ameliorarea durerii: Turmericul poate ameliora durerile cronice. Un studiu din 2021 a constatat că persoanele cu osteoartrită la genunchi care au luat turmeric au experimentat mai puține dureri și îmbunătățiri ale funcției genunchiului.
  • Neuroprotecție: curcumina poate ajuta la prevenirea bolilor neurodegenerative și a inflamației neuronale. Blochează citokinele inflamatorii și prostaglandinele care provoacă tulburări neurologice, cum ar fi: Boala Alzheimer, demenţă, Boala Parkinson, scleroză multiplă, boala Huntington
  • Antidiabetic: o revizuire sistematică din 2021 care a inlcus 16 studii a evaluat efectele curcuminei asupra diabetului zaharat. S-a descoperit că curcumina a redus semnificativ glicemia, zahărul din sânge și indicele de masă corporală (IMC).
  • Anticancerigen: O recenzie din 2019 notează că curcumina a demonstrat efecte anticancerigene considerabile împotriva mai multor tipuri diferite de cancer, inclusiv cancerul de sân, cancerul de prostată, cancerul colorectal, cancerul pancreatic, cancerul capului și gâtului, atât la om, cât și în modelele de laborator.
  • Îngrijirea pielii: Cercetările din 2016 și 2021 indică faptul că, atunci când oamenii folosesc turmeric topic sau oral, acesta poate trata eficient afecțiunile cronice ale pielii, inclusiv psoriazisul, vitiligo și dermatita atopică.

Reacții adverse posibile

Turmericul și curcumina sunt de obicei foarte sigure și nu provoacă efecte adverse, chiar și la doze mari de până la 8 grame (g) pe zi.

Cu toate acestea, unii oameni pot prezenta reacții adverse, inclusiv:

  • greaţă
  • diaree
  • durere de cap
  • sângerare
  • ameţeală
  • tulburări digestive
  • dermatită și alergii ale pielii

Femeile însărcinate și care alăptează pot lua turmeric în doze mici, cum ar fi la gătit, dar experții nu recomandă doze mai mari, cum ar fi suplimentele.

Persoanele alergice la plantele din familia Zingiberaceae, precum ghimbirul și cardamomul, ar trebui să evite consumul de turmeric.

Curcumina poate provoca contracții ale vezicii biliare și dezvoltarea calculilor biliari, astfel încât persoanele cu calculi biliari sau obstrucție a căilor biliare ar trebui să evite utilizarea acesteia.

Alte moduri de a reduce colesterolul

Pentru a reduce colesterolul, medicii pot recomanda:

  • o dietă săracă în grăsimi saturate și trans
  •  exerciții fizice regulate
  • renuntarea la fumat
  • reducerea consumului de alcool
  • medicamente prescrise pentru scăderea colesterolului, dacă este necesar
Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel