Din cuprinsul articolului
- Acizii grași sunt esențiali pentru sănătate, dar metabolismul alterat și absorbția acizilor grași este un semn distinctiv al metastazelor.
- Acizii grași saturati precum acidul palmitic, care se găsesc în uleiul de palmier, pot promova expresia genelor asociate cu metastaza tumorală.
- Celulele canceroase au o „memorie” de expunere la acid palmitic și rămân foarte metastatice.
Acizii grași (AG) sunt principalele componente ale grăsimilor din corpul nostru și ale alimentelor pe care le consumăm. Ele pot servi drept combustibil pentru căile metabolice.
Există trei tipuri principale de AG, clasificate în funcție de chimia lor:
- AG mononesaturați, care sunt asociate cu un risc redus de boală coronariană
- AG polinesaturate, care protejează împotriva riscului de demență și boli coronariene
- AG saturate și grăsimi trans, care sunt asociate cu un risc crescut de boală coronariană
Mai mult de 20 de tipuri de AG se află în alimente și, conform Asociației Americane a Inimii (AHA), „Pentru o sănătate bună, majoritatea grăsimilor pe care le consumați ar trebui să fie mononesaturate sau polinesaturate”, spre deosebire de grăsimile saturate sau trans. , pe care oamenii ar trebui să-l evite.
Recablarea celulei
Celulele canceroase își pot reconecta metabolismul pentru a produce energia necesară pentru creșterea și supraviețuirea lor finală. Metabolismul AG joacă un rol important în furnizarea de energie și macromolecule pentru dezvoltarea cancerului.
Un studiu a arătat acum că acidul palmitic, un AG găsit în uleiul de palmier, care este un ingredient comun în prăjituri, biscuiți și ciocolată, poate crește metastaza sau răspândirea cancerului.
Potrivit unui studiu anterior, din 2019, mai mult de 65% din decesele cauzate de cancerul cu tumori solide au avut metastaze ca și cauză contributivă înregistrată. Metastaza are loc atunci când celulele canceroase se îndepărtează de masa tumorală principală și intră în fluxul sanguin sau limfatic, permițându-le să se deplaseze și să crească în tumori în alte părți ale corpului.
Noul studiu, publicat în revista Nature, a încercat să înțeleagă dacă diferiți AG provoacă modificări care cresc riscul de metastazare a cancerului – și dacă da, cum?
Dr. Salvador Aznar-Benitah, de la Institutul de Cercetare în Biomedicină, din Barcelona, a condus cercetarea. Echipa a expus celulele canceroase ale gurii și ale pielii umane la trei AG dietetici: acid palmitic, acid oleic și acid linoleic. După 4 zile de expunere, cercetătorii au transferat celulele acolo unde ar fi locul lor la șoareci. Au primit o dietă tipică.
Niciunul dintre AG nu a promovat formarea cancerului, dar acidul palmitic, principalul AG saturat din uleiul de palmier, a promovat expresia crescută a genelor asociate cu metastazele și dimensiunea leziunilor metastatice existente.
Efectele AG pot diferi, în funcție de tipul tumorii. De exemplu, în acest studiu, acidul oleic a inhibat răspândirea cancerului de gură și de piele, dar studiile anterioare au descoperit că a promovat cancerul de col uterin.
Memoria celulară și modificări reversibile
Într-un experiment separat, grupul a testat „memoria” celulelor expuse la acid palmitic. Ei au expus celulele canceroase ale gurii umane la acid palmitic timp de 4 zile, apoi au crescut celulele fără acid palmitic pentru încă 14 zile. Apoi, echipa a implantat celulele, ca și înainte, în șoareci care au primit o dietă tipică.
Cercetătorii au descoperit că celulele tumorale expuse la acid palmitic erau încă foarte metastatice.
Potrivit autorilor lucrării de studiu, această „memorie” este asociată cu modificări epigenetice – modificări reversibile, cauzate de factori de mediu, care modifică modul în care funcționează genele fără a modifica secvența ADN.