Categories: Stil de viaţă

Alimentul care previne cancerul pulmonar și bolile de inimă. Indiferent dacă e crud sau gătit nu își pierde calitățile nutritive

Varza face parte din familia cruciferelor cunoscute pentru prevenirea apariției cancerului pulmonar și a bolilor de inimă.

Această legumă prezintă numeroase efecte pozitive asupra sănătății și poate fi consumată atât în stare crudă, în salate, cât și gătită, fără să își piardă calitățile nutritive. Este cunoscută de pe vremea grecilor și a romanilor care îi recunoșteau proprietățile medicinale.

Specialiștii susțin că varza are rol terapeutic în peste 100 de afecțiuni. Substanțele active variază în funcție de specie.

Există patru varietăți de varză valoroase din punct de vedere medicinal: varza albă, varza roșie, varza de Bruxelles și varza creață.

Varza conține vitaminele A, E, B1, B2, B3, B5, B6, B9, fosfor, calciu, zinc, mangan, cupru, fier și nu are colesterol.

În varza de Bruxelles și în varza albă există cantități mari de apă, dar și substanțe tonice, precum: proteine, glucide, vitamine (A, B1, B2, B6, B9, C, E, K,) și săruri minerale (fosfor, potasiu, calciu, sodiu, fier, iod și cobalt). Combate hipoglicemia mai eficient decât celelalte soiuri.

Varza roșie, de exemplu, are efecte depurative și o valoare nutritivă mai mare decât cea albă. Sucul verzei roșii poate fi întrebuințat ca indicator pH.

Varza este recomandată în curele de slăbire, însă nu trebuie exagerat, deoarece poate împiedica absorbția iodului în organism.

Această legumă este benefică în cazul constipației, hemoroizilor, infecțiilor și furunculelor, entorselor, arsurilor, inflamațiilor, ulcerului, tumorilor, calmează tusea, protejează inima. Este folosită și pentru combaterea alcoolismului, anemiei, hemoragiilor, sinuzitelor sau cirozelor. Este recomandată și în regimul pentru diabetici. În gastrită, colită și gută, specialiștii recomandă consumul a trei-patru pahare de suc de varză creață, mult mai eficient decât cel obținut din alte soiuri.

Cercetările realizate în ultimii 20 de ani au confirmat faptul că un consum frecvent de varză crudă sau de suc are un efect benefic în prevenirea cancerului de colon.

Recent Posts

HOROSCOP 5 noiembrie 2024. Momente dificile pentru unele zodii

Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…

7 ore ago

Senatul a adoptat un proiect de lege privind controlul medicamentelor care conțin substanțe stupefiante și psihotrope

Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…

8 ore ago

TOP 5 beneficii pentru sănătate ale ceaiului de cătină

Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…

8 ore ago

Medicii sunt în alertă: temuta gripă australiană H3N2 a ajuns în Europa! LISTA simptomelor

Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…

9 ore ago

Screening gratuit pentru displazia de șold la bebeluși la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală

Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…

9 ore ago

Citeste si: