Sari la conținut

Alimentul care previne cancerul pulmonar și bolile de inimă. Indiferent dacă e crud sau gătit nu își pierde calitățile nutritive

Varza face parte din familia cruciferelor cunoscute pentru prevenirea apariției cancerului pulmonar și a bolilor de inimă.

Această legumă prezintă numeroase efecte pozitive asupra sănătății și poate fi consumată atât în stare crudă, în salate, cât și gătită, fără să își piardă calitățile nutritive. Este cunoscută de pe vremea grecilor și a romanilor care îi recunoșteau proprietățile medicinale.

Specialiștii susțin că varza are rol terapeutic în peste 100 de afecțiuni. Substanțele active variază în funcție de specie.

Există patru varietăți de varză valoroase din punct de vedere medicinal: varza albă, varza roșie, varza de Bruxelles și varza creață.

Varza conține vitaminele A, E, B1, B2, B3, B5, B6, B9, fosfor, calciu, zinc, mangan, cupru, fier și nu are colesterol.

În varza de Bruxelles și în varza albă există cantități mari de apă, dar și substanțe tonice, precum: proteine, glucide, vitamine (A, B1, B2, B6, B9, C, E, K,) și săruri minerale (fosfor, potasiu, calciu, sodiu, fier, iod și cobalt). Combate hipoglicemia mai eficient decât celelalte soiuri.

Varza roșie, de exemplu, are efecte depurative și o valoare nutritivă mai mare decât cea albă. Sucul verzei roșii poate fi întrebuințat ca indicator pH.

Varza este recomandată în curele de slăbire, însă nu trebuie exagerat, deoarece poate împiedica absorbția iodului în organism.

Această legumă este benefică în cazul constipației, hemoroizilor, infecțiilor și furunculelor, entorselor, arsurilor, inflamațiilor, ulcerului, tumorilor, calmează tusea, protejează inima. Este folosită și pentru combaterea alcoolismului, anemiei, hemoragiilor, sinuzitelor sau cirozelor. Este recomandată și în regimul pentru diabetici. În gastrită, colită și gută, specialiștii recomandă consumul a trei-patru pahare de suc de varză creață, mult mai eficient decât cel obținut din alte soiuri.

Cercetările realizate în ultimii 20 de ani au confirmat faptul că un consum frecvent de varză crudă sau de suc are un efect benefic în prevenirea cancerului de colon.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel