Soia este considerat un aliment minune. Tot mai multe studii au scos în evidență beneficiile consumului de soia pentru menținerea stării de sănătate optime. Mai mult, se pare că aceasta este bun pentru diminuarea asteniei, depresiei, ameliorează simptomele hepatitei.
Unele studii arată că are un rol esențial în prevenirea cancerului de sân. Consumul de soia este benefic și la combaterea oboselii fizice și psihice, în dislipidemii, gută, diabet zaharat, sindromul metabolic.
Soia este o plantă – aliment cu o multitudine de beneficii asupra sănătății. Mai mult, specialiștii susțin că aceasta nu trebuie să lipsească din meniul persoanelor diagnosticate cu diabet zaharat și a celor care au probleme cu obezitatea. Totodata, boabele de soia sunt bogate și în antioxidanți valoroși, dar și în acid folic.
În compoziţia ei se găsesc aproape toate vitaminele şi mineralele necesare organismului, cu excepţia vitaminei C. Mai mult, conține acizi grași omega 3 și omega 6 și nu conține colesterol.
Administrația pentru Medicamente și Alimentație din SUA susține că administrarea zilnică a 25 grame de proteine din soia consumate de trei ori pe săptămână pot preveni infarctul și bolile de inimă.
Unele studii au arătat că un consum constant de soia scade riscul de cancer de sân în rândul femeilor. În plus, se pare că sănătatea reproductivă este mult îmbunătățită.
Iată câteva beneficii ale consumului de soia:
- Conține hormoni vegetali care pot fi de ajutor femeilor aflate la menopauză. Însă este foarte bună și pentru doamnele și domnișoarele care au fost diagnosticate cu sindrom premenstrual puternic.
- Conține fibre și proteine de cea mai bună calitate care reglează nivelul zahărului din sânge și ajută rinichii să elimine mai ușor toxinele acumulate.
- Contribuie la reducerea durerilor în caz de fractură, entorsă. Este bună pentru cei care se refac după o fractură, deoarece conține acizi grași omega 3 care măresc absorbția de calciu. De asemenea, soia se poare că poate asigura protecție împotriva osteoporozei.
- Fiind bogată în antioxidanți ajută la echilibrarea tensiunii arteriale și luptă cu radicalii liberi care distrug celulele precoce.
- Izoflavonele din soia scad colesterolul rău și împiedică formarea cheagurilor de sânge în artere, implicit scade riscul de ateroscleroză și boli cardiovasculare.
- Soia are efecte benefice şi asupra funcţionării tractului digestiv, uşurând procesele digestive şi de asimilare.
- Consumul de soia este benefic și în cazul asteniilor, a oboselii fizice li psihice, în convalescenţă, hepatită, dislipidemii, gută, diabet zaharat, sindromul metabolic.
- Un aliment ideal pentru cei cu diabet zaharat. Practic, unele studii spun că menținerea unei diete bazată pe soia duce la scăderea glucozei și a nivelului de insulină din organism.
- Soia este bună pentru creșterea calității somnului. Explicația este aceea că, magneziul care este regăsit în boabele de soia are un efect pozitiv asupra somnului, înlăturând insomnia.
- Luptă împotriva procesului natural de îmbătrânire. Izoflavonele din soia limitează efectele negative ale radicalilor liberi, ajută la menținerea elasticității pielii și încetinesc procesul îmbătrânirii cutanate.