Din cuprinsul articolului
Cu mai mult de 36.000 de restaurante în întreaga lume, este posibil să fi mâncat la un McDonald’s la un moment dat sau altul și mulți dintre voi este posibil să vă fi răsfățat cu una dintre cele mai populare oferte ale lanțului: Big Mac. Este de la sine înțeles că, deși gustos, Big Mac nu este cea mai sănătoasă opțiune alimentară. Și acum, un nou infografic pretinde că arată exact ce face acest sandviș de renume mondial corpului nostru într-o oră de la consum.
Un Big Mac conține 540 de calorii și 25 de grame de grăsime. Consumul acestui sandviș singur – fără cartofii prăjiți și sucul care îl însoțesc adesea – reprezintă mai mult de 25% din aportul zilnic de calorii recomandat de un adult și peste 40% din aportul zilnic recomandat de grăsimi.
Sandvișul conține, de asemenea, 940 miligrame de sare – majoritatea aportului zilnic de sare de 1.500 mg recomandat de American Heart Association.
În timp ce majoritatea dintre noi suntem conștienți de faptul că, consumul acestui sandviș este puțin probabil să fie bun pentru noi, valorile nutriționale ale alimentelor sunt adesea lăsate deoparte în favoarea gustului și confortului. Aproximativ 50 de milioane de americani vizitează zilnic restaurantele fast-food, mai mult de o cincime răsfățându-se cu fast-food de două ori pe săptămână.
Dar ai fi descurajat să optezi pentru astfel de alimente dacă ai ști ce au făcut corpului tău după consum?
Site-ul Fast Food Menu Price, citat de Medical News Today a creat un infografic care pretinde că arată modul în care un Big Mac afectează corpul la 10, 20, 30, 40 și 60 de minute după ce l-a mâncat.
Un Big Mac „este digerat în 3 zile”
În 10 minute de la consumul unui Big Mac, conținutul ridicat de calorii începe să crească nivelul zahărului din sânge la niveluri anormale, potrivit infograficului. Cu toate acestea, vorbind cu The Independent, dieteticianul și purtătorul de cuvânt al Asociației Dietetice Britanice, Priya Tew, spune că, deși nivelul zahărului din sânge va crește, este puțin probabil ca acestea să atingă niveluri anormale.
Sandvișul – ca și alte „mâncări de tip fast-food” – va declanșa, de asemenea, eliberarea de substanțe chimice din creier, cum ar fi dopamina, care activează sistemul de recompensă al creierului și oferă o senzație de plăcere. Infograficul spune că acest lucru este comparabil cu efectele cocainei.
După 20 de minute, ingredientele care creează dependență precum siropul de porumb cu conținut ridicat de fructoză – prezent în cantități mari în chifla Big Mac – și sodiul se vor instala, făcându-ne să avem mai multă poftă, potrivit infograficului.
După alte 10 minute, conținutul ridicat de sare din Big Mac începe să-și pună amprenta asupra corpului, ducând la deshidratare. Deoarece simptomele deshidratării sunt similare cu cele ale foamei, infograficul avertizează că este posibil să doriți să consumați mai multă mâncare în acest moment.
Cu toate acestea, PriyaTew nu este de acord cu acest fapt. „Tocmai am transformat 970 mg în sodiu și rezultă ca 2,4 g de sare”, a spus ea pentru The Independent. „Nu este suficient să provoci deshidratare, în opinia mea. Dar este un aliment sărat, așa că este bine să fii conștient de ceea ce consumi.”
Crește nivelul de zahăr din sânge
Dacă de multe ori vă este foame imediat după ce mâncați un Big Mac, acest lucru se poate datora incapacității organismului de a controla zahărul din sânge.
„Prima dată când consumați o masă bogată în calorii, răspunsul dumneavoastră la insulină vă poate reduce nivelul de glucoză, făcându-vă să doriți să mâncați mai mult”, explică infograficul.
„Siropul de porumb bogat în fructoză din chifla Big Mac este rapid absorbit de tractul gastrointestinal, provocând vârfuri de insulină și senzații de foame și mai mari.”
Probabil cea mai șocantă afirmație pe care o face infograficul despre efectul unui Big Mac asupra corpului este că poate dura mai mult de 3 zile pentru a se digera complet din cauza conținutului său de grăsime; organismul digeră în mod normal alimentele în aproximativ 24-72 de ore.