Din cuprinsul articolului
Acest aliment ieftin, săţios și accesibil preţuit încă din antichitate, atât în Europa, cât şi în Orientul Mijlociu, este considerat nu doar un înlocuitor excelent pentru carne, ci și un mijloc de normalizare a colesterolului.
În antichitate, se consuma prăjit cu adaos de brânză și ulei de măsline. Acum această cultură este folosită în bucătărie în diferite țări ale lumii.
Este vorba despre năut, cunoscut și sub numele de mazărea turcească, un aliment bogat în proteine, grăsimi, fibre, fier, magneziu, mangan, seleniu, zinc, vitaminele B, A, C.
Potrivit nutriționistei Tatiana Yavkoleva, năutul are un conținut scăzut de calorii și conține aminoacizi esențiali în cantitatea necesară organismului – Omega 3 şi 6, vitamina E – substanţe cu un efect pozitiv asupra stării de sănătate. În plus, antioxidanții din compoziția sa ajută la menținerea tinereții și frumuseții.
Cuvântul „năut” provine din cuvântul turc „nohut” şi a intrat în limba română pe vremea Imperiului Otoman, sub forma arhaică „nahut”. Cultivarea lui a început în jurul anului 3.000 I.Hr.
Potrivit experţilor în nutriţie, consumul de năut are numeroase beneficii terapeutice:
– promovează pierderea în greutate și creșterea masei musculare;
– normalizează tensiunea arterială;
– previne anemia;
– susține funcția gastro-intestinală;
– reduce riscul de a dezvolta diabet;
– previne apariţiei aterosclerozei (o boală care afectează vasele arteriale).
„Cercetările arată că 150 de grame de năut fiert pe zi ajută la reducerea colesterolului LDL rău”, spune experta în nutriţie. În plus, acest aliment are un efect pozitiv asupra digestiei datorita continutului ridicat de fibre. Două treimi din fibrele alimentare ale produsului sunt insolubile, ceea ce ajută la îmbunătățirea motilității intestinale și la menținerea unui mediu intestinal sănătos.
Ca toate leguminoasele, năutul este o sursă naturală de proteine, având în compoziţie şi minerale şi vitamine care întăresc oasele şi sistemul articular, fiind recomand şi în curele de slăbire.
Nutriționista recomandă un consum de până la 600 g de năut fiert pe săptămână. Există un număr mare de feluri de mâncare în lume care conțin năut, cel mai cunoscut fiind humusul.
Năutul poate asigura cel puţin 20% din necesarul zilnic de proteine, fibre, acid folic şi minerale, potrivit United Nations Food and Agricultural Organization.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…