Sari la conținut

Alimentul care înlocuiește carnea și scade colesterolul. Are puţine calorii și abundă în antioxidanţi

carne
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Cata carne putem consuma zilnic pentru a salva Planeta

Acest aliment ieftin, săţios și accesibil preţuit încă din antichitate, atât în Europa, cât şi în Orientul Mijlociu, este considerat nu doar un înlocuitor excelent pentru carne, ci și un mijloc de normalizare a colesterolului.

În antichitate, se consuma prăjit cu adaos de brânză și ulei de măsline. Acum această cultură este folosită în bucătărie în diferite țări ale lumii.

Este vorba despre năut, cunoscut și sub numele de mazărea turcească, un aliment bogat în proteine, grăsimi, fibre, fier, magneziu, mangan, seleniu, zinc, vitaminele B, A, C.

Potrivit nutriționistei Tatiana Yavkoleva, năutul are un conținut scăzut de calorii și conține aminoacizi esențiali în cantitatea necesară organismului – Omega 3 şi 6, vitamina E – substanţe cu un efect pozitiv asupra stării de sănătate. În plus, antioxidanții din compoziția sa ajută la menținerea tinereții și frumuseții.

Cuvântul „năut” provine din cuvântul turc „nohut” şi a intrat în limba română pe vremea Imperiului Otoman, sub forma arhaică „nahut”. Cultivarea lui a început în jurul anului 3.000 I.Hr.

Proprietăţi terapeutice extinse

Potrivit experţilor în nutriţie, consumul de năut are numeroase beneficii terapeutice:

– promovează pierderea în greutate și creșterea masei musculare;

– normalizează tensiunea arterială;

– previne anemia;

– susține funcția gastro-intestinală;

– reduce riscul de a dezvolta diabet;

– previne apariţiei aterosclerozei (o boală care afectează vasele arteriale).

Humusul este considerat un superaliment
Photo by Nicholas Barbaros on Unsplash

„Cercetările arată că 150 de grame de năut fiert pe zi ajută la reducerea colesterolului LDL rău”, spune experta în nutriţie. În plus, acest aliment are un efect pozitiv asupra digestiei datorita continutului ridicat de fibre. Două treimi din fibrele alimentare ale produsului sunt insolubile, ceea ce ajută la îmbunătățirea motilității intestinale și la menținerea unui mediu intestinal sănătos.

Ajută în lupta cu kilogramele în plus

Ca toate leguminoasele, năutul este o sursă naturală de proteine, având în compoziţie şi minerale şi vitamine care întăresc oasele şi sistemul articular, fiind recomand şi în curele de slăbire.

Nutriționista recomandă un consum de până la 600 g de năut fiert pe săptămână. Există un număr mare de feluri de mâncare în lume care conțin năut, cel mai cunoscut fiind humusul.

Năutul poate asigura cel puţin 20% din necesarul zilnic de proteine, fibre, acid folic şi minerale, potrivit United Nations Food and Agricultural Organization.

Valori nutritive per 100 g:

  • Calorii (kcal): 364
  • Lipide total:  6 g
  • Lipide saturate:  0,6 g
  • Lipide polinesaturate:  2,7 g
  • Lipide mononesaturate:  1,4 g
  • Colesterol:  0 mg
  • Sodiu: 24 mg
  • Potasiu: 875 mg
  • Carbohidrati: 61 g
  • Fibre alimentare:  17 g
  • Zahar: 11 g
  • Proteine: 19 g
  • Calciu: 105 mg
  • Fier:  6,2 mg
  • Magneziu: 115 mg
  • Vitamina B6: 0,5 mg
  • Vitamina B: 12 0 µg
  • Vitamina A: 67 IU
  • Vitamina C:  4 mg

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel