Unul dintre obiceiurile care cresc riscul de cancer este consumul de zahăr. Acesta este ascuns în multe produse, inclusiv în alimentele considerate sănătoase precum sosurile semi-preparate pentru salate, cerealele pentru micul-dejun și chiar lactatele degresate.
Un studiu care arată că zaharul “hraneste” tumorile canceroase a fost dat recent publicitatii de catre cercetatorii de la Huntsman Cancer Institute, Statele Unite.
“Stim inca din 1923 ca celulele tumorale au nevoie de o cantitate mai mare de glucoza decat cele normale. Studiul nostru explica acest proces si cum ar putea fi oprit pentru ca, in cele din urma, sa controlam extinderea tumorilor”, a explicat Don Ayer, doctor si profesor in oncologie la Universitatea Utah.
O altă cercetare publicată luna trecută în Journal, Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention a scos la iveală că zahărul crește riscul cancerului endometrial la femei.
O echipa de cercetatori, condusa de dr. Custodia Garcia-Jimenez de la Universitatea Rey Juan Carlos din Madrid, a descoperit un mecanism-cheie care leaga obezitatea si diabetul de cancer: un nivel ridicat de zahar creste activitatea unei gene implicate in progresia cancerului.