Din cuprinsul articolului
Alimentul care echilibrează flora intestinală. Denumite sugestiv, de la cuvintele din limba greacă „pro” și „bios” care înseamnă „pentru viață”, probioticele sunt, de fapt, bacterii sau fermenți benefici.
Un adult are o floră intestinală care numără 100 000 miliarde de bacterii. Bifidobacteriile sunt cele mai cunoscute și studiate bacterii probiotice. Cantitatea de bifidobacterii reprezintă aproximativ 80% din flora intestinală la sugarul alimentat la sân, dar se diminuează la adult, din cauza mai multor factori: alimentația nepotrivită, stresul, tratamentele cu antibiotice, consumul de alcool, înaintarea în vârstă etc.
Probioticele sunt deci microorganisme vii care aduc beneficii pentru sănătate atunci cand sunt consumate în mod regulat, echilibrând flora intestinală.
„Cercetările recente, folosind mijloace moderne de investigare, arată că structura florei intestinale la indivizii obezi diferă de cea a indivizilor normo-ponderali. Este încă un semnal că menținerea unei flore intestinale diverse și echilibrate, prin consum de alimente probiotice, poate avea un rol foarte important în sănătate și calitatea vieții,” declară doctor Anne Boucquiau.
Iaurtul, aliment valoros, bine echilibrat nutriţional, este o sursa naturală de calciu şi proteine de calitate superioară şi furnizează bacterii probiotice, care contribuie la menţinerea unei flore intestinale normale.
Mai mult decât atât, conform studiilor clinice recente, consumul frecvent de iaurt, în cadrul unei diete controlate caloric, determină o pierdere mai mare în greutate – atât la femei, cât şi la bărbaţi – îndeosebi la nivelul ţesutului adipos abdominal, fiind benefic în reducerea riscului de exces ponderal şi obezitate.
Chiar în condiţiile unei diete de tip vestic, care include alimente concentrate în grăsimi, zaharuri, sare, consumul de iaurt s-a demonstrat a fi benefic pentru menţinerea greutăţii corporale normale.
De asemenea, există dovezi consistente privind beneficiile iaurturilor probiotice pentru sistemul digestiv.
„Comunitatea medicală este aliniată asupra faptului că există confirmări clare, bazate pe studii și activitatea clinică, despre valoarea probioticelor în gestionarea tulburărilor digestive funcționale, ori a diareei consecutive tratamentelor îndelungate cu antibiotice, care poate avea consecințe extrem de grave, chiar letale.
Un aspect mai puțin cunoscut, cred, este că aportul de probiotice ajută pacienții să suporte mai ușor și să duca la bun sfârșit tratamente dificile, cum este cel de combatere a Helicobater Pylori, bacteria care cauzează ulcerul gastric și duodenal, sau chiar cancer de stomac.
Din fericire, am văzut că există și în România iaurturi probiotice, ale căror beneficii au fost confirmate prin numeroase studii științifice.” a conchis doctor Anne Boucquiau.
Datorită numeroaselor beneficii, iaurtul este recomandat în orice dietă, adaptată oricăror nevoi nutriționale sau patologii, la orice vârstă. Iaurtul poate fi integrat foarte ușor în alimentația zilnică, poate fi consumat dimineața, la micul dejun, simplu sau împreună cu cereale; pe parcursul zilei un iaurt de băut poate fi gustarea perfectă dintre mese, satisfăcând atât foamea cât și setea, mai ales în timpul verii. La prânz se poate consuma un iaurt cu fructe, ca desert ușor, iar seara un iaurt simplu, înainte de culcare.
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…
În săptămâna 4-11 noiembrie 2024, Cristina Demetrescu a explicat că intrarea lui Marte în zodia…
La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…
Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…
Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…
Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…