Alimentul care crește riscul de cancer de prostată. Unii bărbați îl consumă zilnic

Riscul de cancer de prostată poate crește din cauza unui aliment pe care mulți bărbați îl consumă zilnic în cafea. Laptele, produsul plin de vitamine și minerale esențiale, considerat excelent pentru sănătatea oaselor, cu o sursă importantă de proteine, a fost asociat cu un risc mai mare de cancer de prostată, arată un studiu recent, potrivit EatThis.

În SUA, unul din 8 americani a fost diagnosticat cu acest tip de cancer. În afară de cancerul de piele, cel de prostată este cel mai diagnosticat în rândul bărbaților, fiind a doua cauză de deces.

Autorii studiului raportează că bărbații cu un aport obișnuit ridicat de lapte se confruntă cu un risc semnificativ mai mare de cancer de prostată în comparație cu alți bărbați care beau mai puțin lapte.

Calciul și riscul de cancer de prostată

Mai exact, cercetarea a constatat că bărbații care beau zilnic aproximativ 430 de grame de produse lactate (1,75 cești de lapte) au prezentat un risc cu 25% mai mare de cancer de prostată decât alți bărbați care beau mai puțin lapte zilnic (aproximativ o jumătate de ceașcă pe săptămână). Riscul de cancer de prostată în rândul băutorilor zilnici de lapte a fost chiar mai mare în comparație cu bărbații care evită complet lactatele.

Cancerul de prostată este una dintre cele mai răspândite forme de cancer la bărbați, iar cercetările continue încearcă să identifice factorii de risc și contribuția potențială a dietei la dezvoltarea acestei boli. Un subiect de interes și cercetare este legătura dintre consumul excesiv de calciu și cancerul de prostată.

Rolul calciului în organism

Calciul este un mineral esențial pentru sănătatea oaselor și a dinților, și joacă un rol important în funcționarea normală a multor procese fiziologice din organism. Este necesar pentru contracția musculară, transmiterea impulsurilor nervoase, coagularea sângelui și funcționarea adecvată a inimii.

Cu toate acestea, un exces de calciu în organism poate duce la diverse probleme de sănătate, inclusiv formarea de pietre la rinichi, calcificarea țesuturilor moi și poate afecta absorbția altor minerale, precum magneziul și zincul.

Excesul de calciu și cancerul de prostată

Cercetările au sugerat o legătură între un aport ridicat de calciu, în special din sursele alimentare și suplimente, și un risc crescut de cancer de prostată. Mecanismul exact prin care calciul poate contribui la dezvoltarea cancerului de prostată nu este pe deplin înțeles, dar există mai multe teorii:

  • Creșterea nivelului de calciu în sânge: Consumul excesiv de calciu poate duce la creșterea nivelului de calciu în sânge, ceea ce poate fi asociat cu inflamația prostatei și creșterea riscului de cancer.
  • Interacțiunea cu vitamina D: Calciul și vitamina D sunt doi nutrienți strâns legați. Excesul de calciu poate interfera cu activitatea vitaminei D, iar acest lucru poate avea un impact negativ asupra sănătății prostatei, deoarece vitamina D are roluri importante în prevenirea cancerului.
  • Stimularea creșterii celulelor canceroase: Se crede că un exces de calciu poate stimula creșterea celulelor canceroase din prostată.

Deși există dovezi limitate și contradictorii cu privire la legătura exactă dintre excesul de calciu și cancerul de prostată, este important să menținem un echilibru în consumul acestui mineral. Este recomandat să obținem majoritatea calciului din surse alimentare sănătoase, precum produsele lactate cu conținut scăzut de grăsimi, legume cu frunze verzi și nuci. Evitarea suplimentelor de calciu în exces poate fi, de asemenea, o măsură preventivă.

Recent Posts

INSP: Peste 400 de cazuri noi de COVID-19 şi şase decese în ultima săptămână

Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) anunţă că, în perioada 28 octombrie - 3 noiembrie,…

9 minute ago

STUDIU. Femeile din Estul Europei muncesc de trei ori mai mult pentru produsele de igienă feminină

Femeile din țările din estul Europei trebuie să muncească în medie de trei ori mai…

28 de minute ago

Anchetă de proporții în Sănătate: emitere de documente medicale false pentru a obține ilegal certificat de handicap. Ce au descoperit oamenii legii?

La Spitalul de Psihiatrie Socola din Iași a fost inițiată o anchetă privind suspiciuni de…

49 de minute ago

Imagini virale cu lilieci care zboară în saloanele copiilor internați la Spitalul Oltenița. Reacția conducerii

Imagini surprinse în Spitalul Municipal Oltenița, în care lilieci zboară printr-un salon pentru copii, au…

o oră ago

Sărbătoare 5 noiembrie: Doi mari sfinți în calendarul ortodox sunt sărbătoriți – ocrotitori ai căsniciei. Rugăciunea care rezolvă neînțelegerile în familie

Pe 5 noiembrie, credincioșii îi cinstesc pe Sfinții Mucenici Galaction și Epistimi, considerați ocrotitori ai…

o oră ago

Un simplu test de un minut ar putea prezice dacă ești în pericol să mori în următorii 10 ani

În timp ce statul într-un picior poate părea un joc din copilărie, acesta poate dezvălui…

2 ore ago

Citeste si: