Din cuprinsul articolului
Alimentul care ar trebui să fie nelipsit de pe masa românilor. Peștele este principala sursă de grăsimi omega 3, esențiale pentru sănătatea cardiovasculară și cu rol crucial în funcționarea creierului și retinei.
Persoanele care consumă pește în mod regulat sunt protejate de îmbătrânirea pielii și a ochilor, de parkinson și Alzheimer și fac mai rar depresie.
Riscul de demență senilă scade cu 30%, iar bolile inflamatorii de tip artroză sunt și ele considerabil reduse. Mai nou, s-a descoperit că peștele ar putea fi secretul în prevenția cancerului.
Alimentul anticancer, ieftin și bun
Onco-fitoterapeutul Marius Văduva este un aprig susținător al acestei teorii, la care a ajuns în urma unui caz de cancer în familie.
Ulterior, studiile și experiențele personale l-au determinat să considere peștele unul dintre cele mai benefice alimente pentru sănătate.
„O tumoare de 14 centimetri a soției mele, în 2014, ne-a dat viața peste cap. Și am luat decizia atunci să începem să ne uităm la corp, în primul rând la corpul ei.
Fiind vegetariană de 20 de ani, și vegană!, cu 4 ani înainte de a face această tumoare.
Dacă un om care consumă apă plată și ceai, niciodată suc, niciodată cafea, niciodată alcool, face o tumoare de 14 centimetri, atunci noi ăștilalți care mai gustăm?”, a declarat Marius Văduva, potrivit antena3.ro.
Urmărind tiparele și altor pacienți diagnosticați cu cancer, a descoperit că toate aceste cazuri aveau în comun un dezechilibru uriaș în raportul de Omega 3 și Omega 6.
„Acum s-ar traduce așa acest vegetarianism. Corpul uman nu produce acizi grași. Acizii grași vin doar din surse alimentare.
După cum vedeți, toate plantele pe care le-a mâncat soția mea, fierte sau nefierte, toate au o cantitate foarte mare de acizi grași Omega 6. Acizii Omega 3 într-o cantitate necesară corpului uman, raportul este 1:3, la o moleculă de Omega 3 trebuie să ai 3 de Omega 6.
Soția mea avea 1:31 în momentul în care a avut cancer. Pe Google dacă dai acum căutare, o să descoperi că Omega 6 este procancerigen, proinflamator, dacă există în cantitate mare în organism”, a explicat specialistul.
Specialist: „50% din cancere ar fi mai mici sau deloc”
Deși nu se află printre alimentele preferate de români, oamenii ar trebui să consume mai mult pește, susține Marius Văduva.
Este alimentul care conține cea mai mare cantitate de Omega 3.
„Soția mea, fiind vegetariană, în fiecare zi din viața ei a băgat Omega 6. Acum mănâncă pește. Copiilor mei le dau ulei de pește.
Așa cum primeam noi, pe vremea răposatului, când primeam ulei de pește zilnic. Nu cred că în vremurile moderne părinții mai dau copiilor ulei de pește.
(…) Dacă astăzi s-ar pune în practică, vă garantez că la cel puțin 50% cancerele ar fi mai mici sau deloc.
Dar acest factor de Omega 3 din corpul uman, pe care nu putem să-l primim din vegetale, ci numai din sursă de pește, în mod special, mai există posibilitatea să-l iei din uleiul de in sau din uleiul de măsline, dar nu se asimilează bine”, a mai spus onco-fitoterapeutul.