Din cuprinsul articolului
Menținerea unei diete sănătoase este una dintre principalele recomandări ale medicilor pentru o sănătate optimă. Consumul zilnic ar trebui să fie format, pe cât posibil, din fructe, legume, leguminoase, carne slabă, legume, cereale integrale, ouă, produse lactate și nuci.
Acestea pot fi combinate între ele, dar cantitățile trebuie să fie moderate, fără a fi excesive. Acestea se caracterizează printr-o cantitate mare de vitamine și minerale, motiv pentru care sunt atât de sănătoase. Dintre grupele de alimente menționate, există una care iese în evidență față de celelalte, și anume legumele.
Dar de ce ies ele în evidență? Motivul este simplu, legumele ies în evidență dintre celelalte grupe, printre altele, pentru că au capacitatea de a ajuta la creșterea nivelului de hemoglobină în mod natural. Înainte de a afla despre efectele lor, merită să punem accent pe hemoglobina în sine.
Potrivit Mayo Clinic, un institut internațional de cercetare clinică, „hemoglobina este o proteină care se găsește în celulele roșii din sânge și care transportă oxigenul către organele și țesuturile corpului și dioxidul de carbon de la organe și țesuturi către plămâni.
Hemoglobina este o proteină de importanță vitală pentru corpul uman. Deficitul său prezintă riscuri grave pentru sănătate. De exemplu, deficitul acesteia crește riscul de a dezvolta o boală precum anemia.
Simptomele anemiei includ slăbiciune, dificultăți de respirație, bătăi neregulate ale inimii, amețeli sau stări de amețeală, dureri în piept și dureri de cap. Cel mai frecvent tip de anemie este anemia feriprivă. Aceasta afectează mii de persoane în întreaga lume.
Dacă o boală legată de sânge, cum ar fi anemia, nu este tratată corespunzător, poate duce la probleme de sarcină sau chiar la deces. Din acest motiv, este esențial să primiți un tratament adecvat pentru a o combate.
Alimente care cresc hemoglobina
Acum, așa cum am menționat în paragrafele anterioare, există o legumă care are capacitatea de a crește nivelul hemoglobinei. Este vorba despre sfecla roșie.
„O aplicație interesantă a consumului de sfeclă roșie este conținutul ridicat de fier, un mineral care ajută la creșterea hemoglobinei serice în anemia feriprivă”, se arată în studiul Uso del betabel (Beta vulgaris) como tratamiento alternativo en la anemia ferropénica, publicat în Boletín Científico del Instituto de Ciencias de la Salud Universidad Autónoma del Estado de Hidalgo (Buletinul Științific al Institutului de Științe ale Sănătății Universidad Autónoma del Estado de Hidalgo).