Un aliment ușor de procurat poate avea efect anticancerigen, iar cei care îl consumă zilnic își reduc aproape la jumătate riscul dezvoltării unei boli oncologice.
Conform unui studiu realizat de Penn State Cancer Institute, consumul de ciuperci poate diminua şansele de a face cancer. Cercetătorii punctează că nu trebuie consumate la fiecare masă pentru a beneficia de pe urma lor.
Pentru determinarea legăturii dintre consumul de ciuperci şi dezvoltarea cancerului – în special cel la sân -, cercetătorii au analizat 17 studii publicate din 1966 până în 2020.
Concluzia a fost că ciupercile, datorită faptului că sunt bogate în vitamine, substanţe nutritive şi antioxidanţi, protejează împotriva cancerului. Conform studiului, persoanele care au consumat zilnic 18 grame de ciuperci au prezentat un risc de cancer cu 45% mai mic decât cei care nu au mâncat deloc. Cât despre tipul de ciuperci, se pare că orice varietate reduce riscul de boală, chiar şi cele albe, însă cele din specii exotice au cantităţi mai mari de aminoacizi.
Cercetătorii spun că cele mai puternice efecte s-au observat în cazul cancerului la sân. John Richie, unul dintre co-autorii studiului, a explicat că pentru înţelegerea mecanismelor implicate sunt necesare studii aprofundate, însă dovezile beneficiilor pe care le au ciupercile sunt cât se poate de clare.
„Ciupercile sunt cea mai mare sursă dietetică de ergotioneină, care este un puternic antioxidant și celular”, a spus Djibril M. Ba, participant la studiu. „Reaprovizionarea cu antioxidanți poate ajuta la protejarea împotriva stresului oxidativ și la scăderea riscului de cancer”.
John Richie, cercetător la Penn State Cancer Institute și co-autor al studiului, spune că sunt necesare și studii viitoare pentru a identifica mai bine mecanismele implicate, însă dovezile cu privire la efectele benefice ale ciupercilor sunt cât de poate de clare.