Alimentele cele mai bogate în magneziu, acest mineral esențial, fără de care organismul uman este profund perturbat.
Magneziul este vital pentru funcțiile biologice și o stare de sănătate optimă. Este al patrulea mineral ca pondere, din organism. Mai mult de 300 de enzime diferite se bazează pe prezența magneziului din corp pentru o bună funcționare. Este crucial pentru funcția metabolică.
Magneziul ajută la relaxarea vaselor de sânge, la buna funcționare a funcției nervoase și musculare, la oase și dantură sănătoase, reglează sensibilitatea insulinică și nivelul zahărului din sânge, este un mineral care ajută la prevenirea diabetului de tip 2, potrivit câtorva studii medicale americane.
Iar alt studiu arată că prediabeticii cu un aport mai mare de magneziu și-au redus problemele metabolice și ale glicemiei cu 71%.
Un nivel scăzut de magneziu duce la serioase probleme de sănătate. Migrene, anxietate, depresie, boli cardiovasculare, infarct etc.
De cât magneziu avem nevoie
Doza zilnică recomandată pentru un adult este de aprox. 310-420 mg pe zi, în funcție de vârstă și sex, deși anumiți cercetători spun că pentru o sănătate optimă, avem nevoie de 600 – 900 mg/zi.
Care sunt alimentele cele mai bogate în magneziu
- Spanac
- Mangold sau sfecla elvețiană
- Ridichea
- Frunzele de sfeclă roșie
- Varza
- Broccoli
- Varza de Bruxelles
- Kale
- Varza foioasă chinezească, cea care nu formează căpățâni
- Salata verde
Așadar, tulpinile verzi, o sursă de magneziu. Dar mai sunt alimente bogate în magneziu, pe care este bine să le introducem regulat în meniu
- Cacao de calitate
- Avocado
- Semințe și nuci
- Pește gras
- Dovleac
- Ierburi și condimente: coriandru, arpagic, curcumin, pătrunjel, semințe de muștar, fenicul, busuioc și cuișoare
- Fructe și fructe de pădure: papaya, zmeura, roșiile, pepenele galben, căpșunile, pepenele verde. De exemplu, un papaya mediu conține aproape 58 g de magneziu.
Pentru cele mai bune rezultate, când luăm suplimente, este bine să asociem magneziul cu calciu, vitamina K2 și vitamina D. Este foarte importantă balanța dintre acestea, cei patru nutrienți lucrând împreună sinergic. Dacă nu sunt echilibrate acestea patru, apar problemele, de aceea au existat cazuri când suplimentele de calciu au fost asociate cu riscul crescut de infarct sau AVC, iar unii au experimentat toxicitatea vitaminei D.
Doza ideală nu este cunoscută, dar avem câteva sugestii: rația dintre magneziu și calciu ar trebui să fie 1:1, dar cum alimentația ne oferă mai mult calciu decât magneziu, unii medici spun că ar fi mai bine ca magneziul să fie de 2, 3 ori mai mult decât calciul, atunci când administrăm suplimente.
Dr. Kate Rheaume-Bleue recomandă la 1000 unități de vitamina D să existe 100 micrograme (mcg) de K2. Cât despre vitamina D, este bine să vă testați nivelul prin analize de sânge de două ori pe an. Și apoi discutați cu medicul dv. despre nevoile reale pe care organismul le are.
Expunerea la soare este varianta ideală, dar dacă optați pentru suplimente, necesarul optim ar fi 40-60 ng/ml.