Sari la conținut

Alimentele care te vor ajuta să faci față stresului. Care este rolul antioxidanților?

ouă
Sursa foto: arhivă Doctorul Zilei
Mic dejun

Anxietatea și stresul pot fi controlate adesea prin alimentație. Oamenii de știiță au arătat că, prin consumul de antioxidanți, se poat încetini tulburările de anxietate, una dintre cele mai frecvente probleme de sănătate mintală.

Un expert de la Harvard raportează că anxietatea are cauze și tratament complexe, dar nutriția poate juca un rol important în gestionarea ei.

Se estimează că 4% din populația lumii (sau 301 milioane de oameni) suferă de o tulburare de anxietate care interferează cu viața lor. Uitați de nenumărații oameni care se aruncă și se întorc în paturile lor noaptea, îngrijorându-se de tot felul de probleme.

„Anxietatea este o afecțiune complexă care este adesea asociată cu boli fizice. Prin urmare, pe lângă indicațiile medicului lor, pacienții trebuie să fie atenți și la alimentația lor”, precizează Dr. Uma Naidoo, profesor la Departamentul de Psihiatrie de la Universitatea Harvard și director al Clinicii de Psihiatrie de Nutriție și Metabolic din Massachusetts General Hospital.

În urmă cu câțiva ani, a fost publicată o trecere în revistă a literaturii medicale care a arătat că persoanele cu tulburări de dispoziție au adesea o dietă de proastă calitate. Această dietă conține de obicei puține fructe și legume și multe grăsimi și zahăr.

„Carbohidrații complecși, neprocesați, sunt metabolizați într-un ritm mai lent, astfel încât mențin nivelurile de zahăr din sânge mai stabile”, spune dr. Naidoo. „Asta creează un sentiment de calm”.

Aceste reguli înseamnă practic că o dietă bogată în cereale integrale, legume și fructe este un anxiolitic mult mai eficient decât dulciurile și ciocolata.

Alimente care pot ajuta la reducerea stresului

Dr. Naidoo spune că există anumiți nutrienți care sunt deosebit de eficienți în reducerea stresului. Aceste ingrediente au fost asociate cu stimularea producerii anumitor substanțe în creier (serotonină, dopamină), care au efect sedativ.

Acestea sunt următoarele:

Magneziul

Studiile la șoareci au arătat că deficiența acestuia exacerbează comportamentul anxios. Surse naturale bune ale acestuia sunt peștele (de exemplu somonul), avocado, legumele cu frunze de culoare verde închis (ex. spanacul) și leguminoasele. Nucile, semintele, cerealele integrale etc contin si ele mult magneziu.

Zincul

Stridiile, caju, leguminoasele, nucile, varza kale și cerealele integrale pot reduce stresul
Acizi grasi omega-3. Surse bune ale acestora sunt peștele gras (de exemplu, somonul, sardinele, macroul, tonul, heringul), uleiurile de pește, alimentele comerciale îmbogățite.

Vitaminele B

Sparanghelul , legumele cu frunze de culoare verde închis, migdalele, avocado și carnea roșie slabă sunt alegeri bune
Probioticele

Cchefirul, iaurtul „viu”, varza murată și alte alimente care conțin bacterii benefice pot ajuta, potrivit experților.

antioxidanți
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Rolul antioxidantilor în gestionarea stresului

De asemenea, se crede că stresul este legat de stresul oxidativ sever din organism. Deci, dacă alimentele bogate în antioxidanți sunt adăugate în dieta zilnică, este probabil să scadă.

Un studiu publicat în 2010 a examinat conținutul de antioxidanți a 3.100 de alimente, ierburi, condimente, băuturi și suplimente.

Sunt foarte bogate în antioxidanți, printre altele:

  • Fasole (de exemplu, fasole roșie uscată, fasole cu ochi negri)
  • Fructe (mere, prune proaspete, cireșe dulci, prune uscate)
  • Fructe de pădure (afine, căpșuni, afine, zmeură, afine)
  • Nuci (nuci, nuci pecan)
  • Legume (anghinare, kale, spanac, sfeclă, broccoli)
  • Condimente (curry, turmeric, ghimbir)
Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel